Güneş Enerjisi İle Çalışan Tren Hizmete Girdi


Hindistan’da çevre dostu ulaşım için tasarlanan güneş enerjisi ile çalışan tren geçtiğimiz günlerde hizmete girdi. Trenin üst kısmı komple güneş panelleri ile kaplı ve 6 ay içerisinde 24 adet tren daha hizmete gireceği duyuruldu.

Karbon Salınımına Farkındalık Oluşturdu

Demiryolları tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla karbon ayak izi azaltılmasına yönelik güneş enerjili tren geliştirdiklerini belirttiler. Trenin ihtiyacı olan tüm elektrik üst kısımda bulunan güneş panelleri ile karşılanabiliyor. Trenin ürettiği elektriğin detayları ise şu şekilde;

  • Üretilen elektrik enerjisi trenin aydınlatmasında, kapıların açılıp kapanmasında ve yolcu bilgilerini kontrolde kullanılacak.
  • 1600 beygir olan trenin tüm gücü güneş panelleri tarafından üretilen enerjiyi içerisinde barındıran 120 mAH’lik batarya ile karşılanacak.
  • Trenin üzerine yerleştirilen 16 güneş paneli 300 W güç ile günde 20 kWh enerji üretebiliyor.
  • Kullanılmayan enerji için trende var olan akülerde depolanarak mazot ihtiyacı hissetmeden trenin çalışması sağlanacak.
  • Bu sistem ile kullanılacak olan 6 adet güneş enerjisi ile çalışan tren bir yıl içerisinde toplamda 21.000 ton mazot tasarrufu sağlayacak.

Yapılan bu projenin ilk ay sonrasında tüm Hindistan içerisinde yaygınlaştırılacağı ve ilk 6 aylık dönemde de 24 adet trenin raylardaki yerini alacağı bildirildi.

Güneş enerjisi ile çalışan trenGüneş Enerjisi İle Çalışan Tren ve Doğaya Etkisi

Yılda 21 bin ton mazot tüketimini azaltacak olan 6 adet güneş enerjisi ile çalışan tren yılda 54 ton karbon ayak izini azaltacağı hesaplandı. Bu şekilde yapılan çalışmanın bölge hava sahası için gözle görülür değişiklikleri olacağı ancak gerçekten etkili bir değişim için hibrit otomobiller daha yaygın kullanılması gerektiği söylendi.

Şuanda tüm dünyada aktif olarak kullanılan hibrit otomobiller karbon salınımını büyük oranda düşürdü. Ancak bu otomobillerin daha yaygın bir şekilde kullanılması için maliyet ve daha sonrası için masraflarının düşürülmesi gerekiyor. Alınacak elektrikle çalışan otomobil şu masraflarla birlikte geliyor;

  • Belirli bir süre sonra araçtaki pilin değiştirilmesi gerekiyor. bu pil yaklaşık otomobilin yarı fiyatı kadar olduğu için Avrupa ve ABD dışarısında otomobil fiyatlarının yüksekliğinden dolayı kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor.
  • Diğer yandan aracın şarj edilmesi için gerekli olan istasyonların yetersizliği aniden gidilmesi gereken bir yerde sizi yarı yolda bırakıyor.
  • Türkiye gibi ülkelerde elektrik fiyatlarının yüksek olması hibrit otomobillerin sağladığı avantajı yarı yarıya indiriyor.

Tüm bunlara rağmen elektrikle çalışan ulaşım araçlarının yaygınlaşması hem maliyeti hem de doğayı daha iyi seviyelere getirecektir.

The post Güneş Enerjisi İle Çalışan Tren Hizmete Girdi appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar