NASA Mars'a Göndereceği Astronotları Donduracak

NASA önümüzdeki yıllarda Mars'a göndereceği astoronot ekibini yaklaşık 250-300 gün sürecek seyahatleri için dondurarak uyutmayı planlıyor.



Bilim Kurgu Gerçek Oluyor


Filmlerde gördüğümüz kapsül modüller içerisinde dondurulmuş vaziyette uyuyarak uzay seyahati yapmak yakında gerçek olabilir. Zira NASA bu konudaki hazırlıkları ilk insanlı Mars seyahatine yetiştirmeyi planlıyor. Hem yolcuların daha az sıkıntılı yolculuk yapmaları, hem de yemek, içmek ve hareket etmek gibi temel ihtiyaçları sıfıra indirmek adına yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.


'Torpor' adı verilen bu süreçte dondurulan insanların fiziksel ve beyinsel aktiviteleri durmak yerine aşırı derecede yavaşlatılıyor. Sistem ABD merkezli BeneChill firmasının ürettiği RhinoChill isimli bir cihazla çalışıyor. RhinoChill yolculuk yapan astronotlara burnundan verdiği bir sıvı sayesinde beynin torpor sürecine girmesini sağlıyor.


Space Cyrosleep NASA Bilişim Teknik



Sistem Test Aşamasında


Şu an bu sistemin test sürecini yöneten SpaceWork şirketi daha önlerinde çok uzun bir yolun olduğunu belirtiyor. Önce hayvanlarda denenen sistem başarılı sonuçlara ulaşırsa, gerekli izinler alındıktan sonra insanlar üzerinde test edilmeye başlanacak.


James Benford

Yorumlar