Scorpion-3: Geleceğin Aracı, Dünyanın İlk Uçan Motosikleti

Rusya menşeli drone üreticisi Hoversurf dünyanın ilk motorsiklet tarzı uçan, kişisel hava aracı Scorpion-3'ü üretti.


Kişisel hava araçları yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlıyor. Geçtiğimiz 2-3 yıl uçan kaykay prototipleriyle çalkalandı. 2015 yılında yayınladığımız bir makalede (bkz. Geleceğin Yol Haritası) 2017 yılında kişisel hava araçlarının yaygınlaşacağını belirtmiştik. Drone'ların yaygınlaşması bunu bir sonraki seviyeye taşıdı.


Geçtiğimiz yıl CES 2016'da tanıtılan kişisel hava aracı EHang 184'ün geçtiğimiz günlerde Dubai'de taksi olarak ulaşım hizmeti vereceği açıklandı. Yani bu tarz üretilen teknolojilerin son halini bulup hayatımıza geçmesi en fazla bir yıl alıyor.



Uçabilen İlk Motosiklet


Geçtiğimiz günlerde ise bir Rus firmanın uçan motosiklet yapmakta başarılı olduğu haberini aldık. Daha çok ürettiği drone'larla karşımıza çıkan Hoversurf firması büyük bir drone'u üzerine oturulacak şekilde tasarlayarak ve kontrolü üzerine oturan kişiye bırakan bir uçabile, motosiklete benzeyen bir hava aracı üretti. Scorpion-3 olarak adlandırılan cihaz geleceğin kişisel hava taşıtları akımına bir kilometre taşı daha ekliyor.


Scorpion-3


Hoversurf güvenliğe çok önem veren bir şirket. Şu an cihazın kapalı alan testlerini gerçekleştiren şirket kazaları minimuma indirgemek için ciddi çalıştıklarını belirtiyor. Zira Scorpion-3'ün gelişmiş yazılımı sayesinde ortama göre hızı ve yüksekliği otomatik olarak sınırlandırılıyor.



Özellikleri


Dört pervaneli bir yapıya sahip cihaz saatte 50 km hıza çıkabiliyor. Scorpion-3 geliştirilmiş manevra kabiliyeti sayesinde sağa yada sola yaptınız dönüşlerde kolaylık sağlıyor. Tam şarjla 27 dakika uçuş süresi sağlayan cihaz 120 kg ağırlığa kadar taşıyabiliyor. Yaklaşık 10 metreye kadar yükselebilen cihaz size rahat bir uçuş sağlıyor.


Cihazın fiyatı ise biraz dudak uçuklatıyor. Scorpion-3'e sahip olmak isterseniz 150 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu kadar yüksek bir etiket fiyatı seçtikleri için üreticiler sadece zengin ve uçuş tutkusu için her şeyi gözden çıkarabilecek kişileri hedef aldıklarını düşünüyoruz.


Scorpion-3



Scorpion-3 mü yoksa EHang 184 mü?


Bu aslında çok zor bir soru. Soru şuna çok benziyor aslında: Otomobil mi, motosiklet mi? İşte burada konu size kalmış EHang 184 size kapalı ve daha güvenli bir uçuş deneyimi yaşatırken Scorpion-3 açık ve daha extreme bir uçuş deneyimi yaşatıyor. Yani sonuçta ikiside tek kişilik araçlar. Otomobili sadece başkalarıyla paylaşmak için tercih edenler arada kalacaklar.

Yorumlar