Bilişim Nedir? [dosya]

Bilişim, bilginin teknolojik ve etnik yollarla düzenli bir şekilde işlenerek son kişilere ulaştırılmasıdır. Bu günümüzde daha çok bilgisayar ve türevlerinin bilgiyi işleyerek dağıtması olarak karşımıza çıkar.


İnternet altyapısı ile bilgiler, elektrik kabloları ve telefon hatları sayesinde kişisel bilgisayarlar arasında alışveriş yapılabilmektedir. İşte internet, bahsi geçen bu büyük iletişim altyapısına (ağına) verilen addır. Bu altyapı kişisel bilgisayar ile görsel veri göndermemize, video göndermemize veya şarkı, müzik vs. gibi ses dosyaları göndermemizi sağlar. Son 10 yılda internet ile telefonlardan konuşmamıza olanak sağlayan uygulamalar geliştirildi. Bu uygulamalar internet ile bir akıllı cep telefonundan başka bir akıllı telefona veya kişisel bilgisayara bizim konuşmamızı ve görüntülerimizi iletebilmektedir. Örnek verecek olursak; “Skype, 4.5G teknolojisi, Messenger vs.”  Bu uygulamalar bilgilerimizi istediğimiz bir başkası ile paylaşmamıza yardımcı olsa da bazı durumlarda bilgilerimizi ele geçirmek isteyen art niyetli insanlar veya dolandırıcılar tarafından da kullanılabilir. Bu yüzden bu gibi teknolojileri kullanırken dikkatli olmamız gereklidir.


İşte bilişim bizlere ulaşımın ve iletişimin kolaylığını göstermektedir. Akıllı telefonlar hayatımızın birçok alanına girmişken, bu teknolojiyi nasıl kullanacağımızı bilmemek, kullanımda aşırıya gitmek bizi kolay yaşamdan koparabilir. Bilgisayar ve akıllı telefon programlama ile hayatımızın her alanında bilgisayar veya akıllı teknolojiyi (Akıllı Saat, VR Gözlük vs.) katmamız, bizlere birkaç yeni yaşam olanağının kapısını aralar. Kesinlikle akıllı teknolojiyi öğrenmenin yaşı ve dili yoktur. Bilişimin kuşkusuz en önemli etmeni toplumdur. İnsanlar akıllı telefonları ve bilgisayarları günlük hayatta kullanarak çok kolay bilgi ihtiyacını giderebilmektedir, özellikle çocukluğumuzda bir bilgiyi aramak için aralarında kaybolduğumuz ansiklopedileri ve yollarını arşınladığımız kütüphaneleri düşünecek olursak bir bakıma bilişim bir lütuf gibi duruyor.


Bilişim dünyası akıllı telefon, tablet, VR gözlük, akıllı saatler ve bilgisayarlar daha çok biz insanların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmektedir. Günümüzde dünya üzerinde kolay bir şekilde yaşamımızı sürdürebilmek için bilgiyi öğrenmemiz ve gelecek nesillere aktarmamız oldukça önemlidir. Bilişim biz insanlara bilgi ütopyası ve teknoloji dünyası arasındaki bağlantıyı sağlayarak hayatımızı bir adım daha kolaylaştırmış oluyor.


Son zamanlarda e-Devlet terimini çokça duymakta hatta oldukça aktif kullanmaktayız. Çevremizde ve internette bununla ilgili pek çok şey görmekteyiz. Bu uygulama ile eskiden devlet dairelerinde onca saat sıra bekleme çilesinden, yanlış gidilen devlet dairelerinden sanırım en çokta suratı ekşi memurlardan bizi kurtardı. Örnek verecek olur isek; pasaport çıkarmak ve vergi ödemek için artık sıra beklemek yerine çok basit şekilde internet adresinden belirli bilgilerimizi girerek günlük işlerimizi çok fazla vakit kaybetmeden halletmiş oluyoruz. Bu uygulama ile birlikte devlet birçok ek bina, kâğıt, kalem, kartuş vs. gibi masraflardan kurtulmuş ayrıca daha fazla insan çalıştırarak oluşacak fazla maaş vs. gibi ekonomik açıdan rahatlamış oluyor. Banka işlerimizi aynı şekilde pratik, hızlı ve güvenli şekilde halledebilmek için internet bankacılığı hizmeti veren bankaları tercih edebiliriz. Bu konuda birçok örnek ile çoğaltabiliriz.

Yorumlar