Dikey Tarım: Geleceğin Tarım Yöntemi Bizlere Neler Vadediyor? [dosya]

Dikey tarım hayatımızdaki geleceği gelecek yapan en büyük unsurlardan biri. Peki dikey tarım bizlere gerçekten neler kazandırıyor?


Dünya nüfusu her geçen gün artıyor. Bu sayı 2030 itibariyle 10 milyara ulaşması bekleniyor. Bundan sonra her 10 yılda dünya nüfusunun 1 milyar daha artması bekleniyor. Bununla beraber dünyada yaklaşık 3200 milyon hektar tarım arazisi mevcut. Uluslar arası tarım örgütü FAO’ya göre son yıllarda kişi başı tarım alanı %20 oranında azalmış durumda. Peki dünya nüfusu artıyor, tarım alanları azalıyor, ne yapmak lazım? Çözüm, dikey tarım.


Zamanla gelecek şekillenirken akıllı telefonlar gibi dikey tarım da hayatımıza radikal bir şekilde giriyor. Yani bundan kaçış yok, mecbur bu da geleceğin bir parçası olacak. Peki çok duyduğumuz bu dikey tarım tam olarak nedir? Ne işe yarar? Avantajları nelerdir?




Peki Tam Olarak Nedir Bu Dikey Tarım


Dikey tarım dediğimiz şey, artık gıdaların tarla yada çiftliklerde değilde laboratuvar gibi kapalı ortamlarda, daha az iş gücü ve daha az maliyetle üretildiği yenilikçi tarım yöntemidir. Bu yöntemin en büyük getirileri su ve böcek ilacı masrafını sıfıra indirmesidir. Ayrıca tüm yıl boyu mahsul alma imkanı vardır. Bununla beraber normal tarıma göre kat kat daha az yer kaplar ve çiftlikten şehre taşımacılık gerektirmez. Bu yöntem hem evlerde hem apartmanlarda hem de kendi küçük odanızda bile uygulanabilir.


Sadece ihracat ile geçinen, tarım alanı neredeyse hiç olmayan Singapur devleti bütün sermayesini dikey tarıma yatırmış durumda. Öyle ki şehir merkezinde yemyeşil orman gibi gökdelenler görebilirsiniz. Yapılan araştırmalar bu tarz bina modelli tarımın %40 daha az enerji harcadığını gösteriyor. Ayrıca neredeyse normal tarımda 1000 m2 alanda alınacak mahsul bu modelde 100 m2 alanda üretilebiliyor.




Gıda Endüstrisinin Geleceği


Bu tesisler normal tarımda kullanılan suyun sadece %5 kadarına ihtiyaç duyuyor. O da yağmur sularından elde edilebiliyor. Ayrıca tesisin güneş panelleriyle donatıldığını düşünürsek, böylece üretim maliyeti neredeyse sıfıra indirgenmiş olur. Bilindiği gibi güneş enerjisi tüm renkleri barındırıyor. Yalnız araştırmalara göre tarım ürünlerinin yalnız mavi ve kırmızı ışığa ihtiyaç duyduğu tespit edilmiştir. Yani kapalı bir alanda sadece bu iki ışığın sağlanmasıyla yukarıda anlattığımız gibi her türlü ürün üretilebilir.


Tüm bunlarla beraber, henüz geliştirilmeye açık birçok yönü bulunan dikey tarım yönteminin gıda endüstrisinin geleceği olduğu bir gerçek. Siz de evinizde kendi elinizle organik gıdalar yetiştirmek istemez miydiniz? Lütfen fikirlerinizi yorumlarda belirtin.

Yorumlar