Google Brain Hastanelere Geliyor!


Yaşadığımız rahatsızlıklar sonrasında genelde birçoğumuz hemen Google’ı açarak hastalık yada belirtileri yazarak kendimize tedavi bulmaya çalışıyoruz. Aslında en doğru yöntem yaşanan rahatsızlıklara karşısında doktora gitmek iken internetten çare bulmaya çabaladığımızı duyan Google bu alana da el atıyor. Stanford, Chicago Üniversitesi ve UC San Francisco üniversitesi tıp fakülteleriyle ortak bir çalışma yürüten firma Google Brain projesini geliştiriyor.

Google Brain Nedir?

Araştırma ismi Google Brain olan bu proje tıbbi verilerin incelenmesi ile hastanın sağlığı hakkında bilgi verecek ve ileriki dönemlerde hastanın neler ile karşılaşacağını tahmin edecek. Bu sayede hayati tehlikesi olan belirtilerin çok önceden bilinerek erken teşhis yapılmasını sağlayacak.

Yapay Zekanın Tıp Dünyasına Girişi

Google bu proje ile birlikte tüm tıp kaynaklarını kullanabiliyor. Ayrıca hastaların bilgilerinin çalınmaması için özel bir sistem kullanıyor. Generative Adversarial Network (GAN) denilen özel bir teknik ile yapay zeka kendiliğinden daha önceden girilmiş veriler doğrultusunda bir değerlendirme yapıyor. Hastaların ses tonu görünümleri yada yeni yaptıkları tetkikleri üzerinde bir değerlendirme yapan yapay zeka hastadaki değişiklikleri anlayabiliyor. Bu sayede birden fazla doktor gezmek yerine Google tarafından geliştirilen bu sisteme muayene olarak ileriki yıllarda neler ile karşılaşacağımızı öğrenebiliriz. Projenin tamamlanmasından sonra önce belirli hastanelerde daha sonrasında ise tüm dünya hastanelerinde yerini alması bekleniyor.

GAN Gerçek Beyini Taklit Ediyor

İnsan beyninde bulunan nöronlara benzer bir sistem kullanan Google yapay zeka sayesinde sistemin öğrenmesini sağlıyor. Daha önceden girişi yapılan veriler ile kısıtlı kalmayıp kendi bu veriler ve karşılaşılan vakalar ile yeni çözüm yöntemleri yada hastalık teşhisi koyuyor. Bu nöron ağları konuşma, görüntü yada metin içerisinde belirli kalıpları belirleyerek buna göre bir analiz yapıyor. Google Brain sadece tıp alanı ile kısıtlı kalmayarak Google Translate ve Google Aramalar için de kullanılması hedefleniyor. Çeviri ve aramalar için yapay zekaya benzer bir sistem halihazırda var olsa bile bu sisteme yapay zeka demek için yeterli olmuyor. Ancak Google Brain ile artık yanlış çevirilerden kurtulacağımızı duymak mutlu olmamız için yeterli oluyor.

The post Google Brain Hastanelere Geliyor! appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar