Mobil Gigabit Nedir? Ne İşe Yarar?


Son zamanlarda özellikle dev teknoloji firmalarının tanıttıkları amiral gemileri ile birlikte adından bolca bahsedilen bir terim olan Mobil Gigabit hayatımızda yerini almaya başlıyor. Özellikle Samsung Galaxy S8 tanıtımı sırasında bahsedilen Mobil Gigabit özelliği Sony Xperia Premium telefonunda da bulunduğu gibi daha sonrasında üretilecek tüm akıllı telefonlarda bulunacak.

Mobil Gigabit Nedir?

Mobil Gigabit akıllı telefonlarda veri aktarım hızını artırmayı sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji ile birlikte aktarım hızı 1.000 Mbps seviyelerine ulaşmış oluyor. Teknoloji ürünlerinde dijital trafik sıkışmasına neden olan 2 etken bulunuyor. Bunlar şu şekilde;

  • Carrier Aggregation
  • 4×4 MIMO

Bu iki yöntem yüzünden mobil trafik sıkışması yaşanıyor ve hız artmıyor. Bazı zamanlarda bu iki etken bir araya gelir ve veri aktarımı duracak seviyeye gelir. Gelinen bu seviyede istenilen verilerin fiziki yollar ile karşıya ulaştırılması daha hızlı bir zaman aldığı söylenebilir.

Samsung Galaxy S8Yeni Mobil Veri Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Hayatımıza yeni girecek olan Mobil Gigabit teknolojisi 5G teknolojisinden oldukça farklı bir hizmet sunuyor. Bu hizmet sayesinde hayatımızda değişecekler şunlardır;

  • İnternet üzerinden 1080p videolar donmadan izlenebilecek,
  • Dosya aktarımlarında artık 1-2 MB olarak değil en az 10 MB ilerleme görülecek,
  • E-posta ve sosyal medya gibi bildirimlerin sık geldiği uygulamalarda bildirimin gelmesini sağlayan karşı taraf gönderme tuşuna bastığında telefonda bildirim gelecek. Bu sayede acil haber yada mail bekleyen kişiler daha hızlı bir şekilde istediklerine ulaşabilecekler.
  • Akıllı telefonlar üzerinden oynanan online oyunlar artık donmadan rahatlıkla oynanabilecek.

Core XTüm bunlar ve daha fazlası Mobil Gigabit teknolojisi ile hayatımıza giriyor. Öncelikle son çıkan telefonlara sahip olan kişiler bu teknolojileri kullanabilecekler. Sonrasında diğer gelen tüm akıllı telefonlar bu teknoloji ile uyumlu olacaklar.

Eksi Yönleri Neler?

Mobil Gigabit teknolojisin olumsuz yönlerinin başında son çıkan modeller dışındaki akıllı telefonlara sahip olan kişilerin bu teknolojiden faydalanamayacak olması geliyor. Bunun yanı sıra yüksek internet hızı olarak verilen 1000 Mbps rakamı maalesef Carrier Aggregation ve 4×4 MIMO nedeni ile 300 ile 400 Mbps rakamlarına kadar düşecek. Tabi bu rakamların bile yüksek hıza geçmemizi sağlayacağı biliniyor ancak verilen veriler kadar bir sonuç elde edemeyeceğiz.

HTC U11

The post Mobil Gigabit Nedir? Ne İşe Yarar? appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar