VPN Kurulumu Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır?


Türkçesi Sanal Özel Ağ olan VPN ülkemizde genellikle internetin yavaşladığı anda yada yasaklama getirilen sitelere ulaşımda kullanılıyor. Son zamanlarda özellikle sosyal medyaya getirilen kısıtlama üzerine pek çok VPN firması Türkiye’ye özel kampanyalar sunmaya başladı. Bu sayede Türkiye’de daha önce adının hiç duymayan kişiler VPN kurulumu yapmaya başladı.

VPN Kurulumu Nasıl Yapılır?

VPN özel olarak kurulum gerektiren bir program değildir. Genel olarak bir paket halinde sunulan VPN programları oldukça farklılık gösterebilir. Android, IOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için Google Play Store ve AppStore üzerinden herhangi bir program indirilerek VPN kurulumu yapılabilir. Bilgisayarlar için ise internet üzerinden yüzlerce VPN programı seçeneği bulunuyor.

Nasıl Kullanılır?

VPN sizin internete bulunduğunuz bölge yada ülke olarak değil de seçtiğiniz yerde bağlanmanızı sağladığı için ilk önce programın açılışında bağlanmak istediğiniz bölgeyi seçmelisiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta eğer yasaklı sitelere giriş yapmak istiyorsanız bağlanacağınız ülkede de aynı sitelerin yasaklı olmaması gerekiyor. Ayrıca eğer internet hızınızı artırmak istiyorsanız da seçeceğiniz ülke Avrupa yada Amerika Birleşik Devletleri olsun

VPN Kullanım Alanları

VPN kulanım alanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Ülkemizdeki kullanıcıların büyük bir çoğunluğu VPN’yi yasaklı olan yada erişimine kısıtlama getirilmiş sitelere girmekte kullanıyor.
  • Diğer bir kısım kullanıcı internet hızını artırmak için VPN tercih ediyor.
  • Aslında büyük firmaların VPN kullanım amacı güvenli olmayan bağlantılarda gönderilecek bilgilerin şifrelenmesini sağlamaktır.

VPN kurulumu yaparak yaptığınız tüm işleri gizli hale getirebilirsiniz. Aslında yaptığınız işlemlerin akışı görülebilir ancak bu akışın içerisinde ne olduğu anlaşılamaz. Bundan dolayı sizin bir şeyler yaptığınızı bilinmesine rağmen işlemlerinize kimse göz atamaz.

VPN programları kullanarak normal sitelere girebilirsiniz ancak yasa dışı işler yaptığınızda bu programın yaptığınız işlemleri şifrelemesi devlet tarafından etkisiz olur. Tüm yaptığınız işlemlere ayrıntılı bir şekilde erişebilen BTK yasa dışı bir işlem yapmanız halinde tüm sorumluluğu kabul ettiğiniz için yasal cezalarla karşılaşırsınız. Bundan dolayı bu programların kullanımı bireysel kullanıcılar için genellikle internet hızı artırma yada yasaklı olan masum sitelere giriş için yapılması tavsiye ediliyor.

The post VPN Kurulumu Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır? appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar