Apple Pay Nedir? Nasıl Kullanılır?


Apple dünyaya sunduğu teknoloji ürünleri ile hayatımızı değiştirmeye devam ediyor. Bilişim dünyası için geliştirilen teknolojini dışında son olarak da bankacılık sistemlerine girmeye karar veren firma Apple Pay adında bir ödeme sistemi geliştirdi.

Apple Pay Nedir?

iPhone cihazlarında bulunan NFC özelliğini kullanarak kredi kartlarınızı akıllı telefonlarınıza taşıyabiliyorsunuz. Temassız ödeme yapılabilen POS cihazlarında önceden kredi kartınızı yüklemiş olduğunuz Apple Pay uygulaması ile ödemenizi yapabiliyorsunuz. Özellikle ABD içerisinde günlük 12 milyar Dolar ve 200 milyon işlem yapıldığı için Apple bu pastadan pay almak istiyor.

Apple Pay Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en değerli firması olan Apple geliştirdiği ödeme sistemi teknolojisi için VISA, American Express ve MasterCard ile anlaşma imzaladı. Ancak iCloud olaylarından sonra güvenlik zafiyeti sorgulanan firma bu güveni bu uygulama ile tekrar kazanacaklarını söylüyorlar. Sistemin çalışma mantığı ise şu şekilde;

  • Uygulama içerisinde nereden ne alındığı ve ne kadar ücret ödendiği kayıt altına alınmıyor.
  • Kredi kartı numarası da Apple Pay uygulaması içerisinde bulunmayacak.
  • E-ticaret siteleri Apple uygulaması ile öde butonu ekleyerek bu sistem ile alışveriş yapmayı kolaylaştırıyor.
  • Ödeme sırası gelince Touch ID ile size özel bir kart numarası geliştiriliyor ve ödeme yapılıyor.
  • Bu şekilde hiçbir güvenlik açığı olmadan her ödemenizde farklı kredi kartı kullanıyor gibi ödeme yapıyorsunuz.
  • Üstelik Apple Pay uygulamasını iWatch içerisinde de kullanabiliyorsunuz yani saatiniz ile yaptığınız alışverişleri ödeyebilirsiniz.

Touch ID ile yapılan ödemelerde alışveriş limiti Türkiye içerisinde 50 TL olduğu için Apple’ın bu ödeme sistemi geldiği zaman bu limitte bir değişiklik olup olmayacağı merak ediliyor.

Türkiye’ye Ne Zaman Gelir?

2015 yılından beri ABD içerisinde etkin bir şekilde kullanılan Apple Pay uygulaması Türkiye’ye ne zaman geleceği henüz bilinmiyor. İngiltere’de de kullanılmaya başlanılan sistem hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Ancak Apple bu sistemi ülkelerin kredi notlarına ve ekonomik yapısına göre getiriyor.

Bu uygulamayı kullanarak ayrıca imza atma parmak izi verme gibi bankacılık işlemleri de yapılabiliyor. Eğer telefonunuz kaybolursa Find My iPhone ile uygulamanın ödeme sisteminizi kullanmasını engelleyebiliyorsunuz.

The post Apple Pay Nedir? Nasıl Kullanılır? appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar