Diyabet Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?


Diyabet Nedir?

Diyabet Tip-1 ve Tip-2 Diyabet olmak üzere 2 ye ayrılan bir hastalıktır. Diyabet hastalığı, pankreas tarafından yeterince insülin üretilememesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından verimli kullanılamaması ile oluşan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Tip-1 Diyabet genellikle bağışıklık sisteminin pankreasa zarar vermesi sonucunda pankreasın yeterince insülin üretememesi olarak görülür ve çevresel faktörler ile kalıtımsal özellikler etkin görülür.

Tip-2 Diyabet ise daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar ve kilolu insanlarda görülür. Diyabetli hastaların %90’ından fazlasını tip 2 oluşturur. Tip 2 diyabette insülin üretiminin devam etmesine karşılık, üretilen insülin miktarının yeterli olmaması veya vücut hücrelerinin insüline direnç göstermesi söz konusu olmaktadır. Burada da çevresel ve kalıtımsal faktörler ön plandadır ancak kilolu insanlarda fazla görülmesi dikkat çeken bir yanı olarak göze batmaktadır.

Diyabet Diyeti Nedir?

Diyabet diyeti şeker hastaları için uygulanan programlarının genelini ifade etmek için kullanılır. Diyet programında önerilen miktarlardan fazla yemek kan şekerinizin artmasına, az yemek ise kan şekerinizin düşmesine neden olur. Her iki durumda da diyabet kontrolü bozulur. Bu yüzden diyabet diyeti esnasında günlük toplam enerji bakımından diyet listesinin dışına çıkılmamasına özen gösterilmelidir.

Yine öğün atlamamanın önemli olduğu diyabet diyetin de bol miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. Uyku düzeninin sağlanmış olması ve uykusuz kalınmaması da önem teşkil etmektedir.

Diyabet Diyetinde Neler Yenmemeli?

Diyabet diyetinde öncelikle şekerli ürünlerden uzak durulmakla birlikte şu ürünlere de dikkat edilmelidir:kola, meşrubatlar, şekerli içecekler, alkollü içeceklerin hepsi, helva, kek, pasta, kurabiye, börek, bisküvi, şekerli tatlılar, yağda kızartılmış yiyeceklerin tamamı, sakatatlar, yağlı et, salam, sosis, sucuk, kavurma, pastırma, salata sosları, mayonez, ketçap ve yine doktorunuzun sizin için zararlı gördüğü her türlü besinden uzak kalmalısınız.

Diyabet Diyetinde Neler Yapmalıyım?

Öncelikle kesin bir dille ifade etmeliyiz ki doktorunuza danışmadan hiçbir şekilde adım atmamalısınız. Çünkü her insanda olduğu gibi şeker hastalarında da diyette farklılıklar görülmekte ve faklı diyet programı uygulanmaktadır.

Genel olarak elde ettiğimiz bilgilere bakacak olursak şu hususlara dikkat edilmelidir: Bol bol su içerek böbrek fonksiyonlarının iyi çalışmasını sağlayın. Taze meyve ve sebzeyi her öğünde ve acıktığınız her an şeker oranlarına dikkat ederek tüketin. Haftalık planlar yaparak yavaş yavaş kilo vermeyi hedefleyin. Az ama sık yiyerek kan şekerinizi dengede tutun. Yağlı besin tüketimini çok fazla azaltmamaya dikkat edin.

The post Diyabet Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar