Elektrikli Otomobillere Qualcomm Kablosuz Şarj


Bilgisayar işlemcileri için yaptığı çalışmalarla tüm dünya tarafından tanınan Qualcomm bu seferde ulaşıma el attı. Son olarak hibrit otomobiller için yaptığı çalışma ile araçlar yolda giderken kablosuz bir şekilde şarj olabiliyor. Yapılan etkinlik kapsamında tanıtımı yapılan Qualcomm kablosuz şarj WEVC teknolojisi olarak adlandırıldı.

Qualcomm Kablosuz Şarj Nasıl Çalışıyor?

Yollara kurulan sistem ile 100 km’den daha fazla hız yapılması galinde 20 kilowatt gücüne kadar kablosuz şarj imkanı sunuyor. Qualcomm Halo diye adlandırılan sistem yola döşenerek araçların pil haznesi ile bağlantı kuruyor. DEVC teknolojisi ile yollara kurulan sistemin manyetik alanına zıt yönde giden araçlar bu şekilde şarj olabiliyor. Yapılan test işlemleri ise şu şekilde;

  • 100 metrelik test pistine her biri kendi güç kaynağına sahip olan parçalar yerleştirildi.
  • Yerleştirilen bu parçalar 4×25 metrelik birden fazla parçadan oluşuyor.
  • Güç kaynakları üzerinde bulunan hava boşluğu boyunca elektrikli otomobil seyir halinde oluyor.
  • Hibrit otomobilin alt kısmına 2 adet 10 kW araç pedi yerleştirildi.
  • Daha sonrasında ise sistem aracın kullanacağı 85 kHz AC gücü DC güce dönüştürüyor.

Sistemin Avantajları

Yollara kurulan sistem elektrikli otomobillerin daha uzun menzilde hiç durmadan gitmesini sağlayacak. Bu şekilde Qualcomm kablosuz şarj özelliğine sahip otomobiller yakıt tüketimi evdeki elektrikten daha ucuz hale geleceği düşünülebilir. 85 kHz gücün DC güç yapısına dönüştürülmesi ise yüksek elektrik üretimi gerektirmeden manyetik alandan oluşan elektriğin depolanmasını sağlamış oluyor. Önümüzdeki yıllarda elektrikli otomobil teknolojisi için en tutarlı çalışmalar arasına girdiğinin de bilinmesinde fayda bulunuyor.

Sistemin Dezavantajları

Kurulan sistem oldukça başarılı ve faydalı olarak görünse de birkaç sorunu içerisinde barındırıyor. Bu sorunlardan ilki maliyet olarak karşımıza çıkıyor çünkü yollarda alt yapı sistemlerinin döşenmesi ve parça başına yerleştirilmesi gereken güç kaynakları oldukça yüksek fiyatlara mal oluyor. Diğer yandan ise Qualcomm kablosuz şarj güvenlik açısından sorun teşkil ediyor. Yağmur ve kar gibi doğa olaylarında olağan durumlar için su geçirmezlik önlemler alınıyor ancak yol üzerinde olası bir kaza yada deprem sonrasında oluşan gücün ıslak zemin ile buluşması büyük bir felakete yol açabilir.

The post Elektrikli Otomobillere Qualcomm Kablosuz Şarj appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar