Geleceğimizi Şekillendirecek 10 Yeşil Teknoloji


Sürekli gündeme gelen ve geleceğimizi oldukça yakından ilgilendiren kuraklık, buzul erimeleri, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konulara çözüm olabilecek birçok teknolojik gelişme son yıllarda gelişmeye başlamış durumda. Yenilenebilir enerji başta olmak üzere birçok yeşil teknoloji geleceğimizi aydınlatacak ve insanların ulaşımdan enerjiye kadar birçok ihtiyacını karşılayacak türden. Peki bu yeşil teknolojiler arasında neler var? Ne işe yarar ve nasıl çalışırlar? İşte sizler için hazırladığımız geleceğin 10 yeşil teknolojisi!

1. Modern Dikey Tarım

İnsanoğlu dünyadaki ilk yıllarından bugüne dek sürekli tarımla ulaşmış ve en temel ihtiyacı olan besinleri tarım yoluyla karşılamıştır. Son yıllarda tarım ile ilgili birçok gelişme ortaya çıkmıştır. Bunlardan biriside kuşkusuz iç mekanlarda yapılan dikey çiftlikler. Bitkiler yapay ışık ile çok katlı apartmanlarda topraksız (hidrofonik) olarak yetiştiriliyor. Mahsuller, oldukça az yer kaplayacak şekilde yerleştirilip geleneksel tarıma oranla daha hızlı bir şekilde büyüyebiliyor. Dikey çiftlikler normale oranla 100 kat daha verimli olabilir iken oldukça da doğal olarak yetişmektedirler.

2. Yeşil Defin

Yeşil defin kısaca çeşitli mantar türleri ile öldükten sonra definde daha kısa sürede ve daha çevreci bir şekilde toprağa karışacaksınız. Bu yöntem ile doğaya vücudunuzdan karbon ve kimyasallar salınmayacak.

Her ne kadar yaşayanlar açısından çevreci bir teknoloji olarak görülse de ölenler için aynı düşünceye sahip olamıyoruz.

3. Çok Daha İyi Aydınlatma

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok devlette aşırı enerji tüketen ampullerin kullanımı yasaklanmıştı. Geçtiğimiz yıllarda da aynı şekilde ülkemizde sokak lambaları daha az enerji tüketen ampullerle değiştirilmesi kararlaştırılmış ve uygulamaya koyulmuştu. Nitekim bu değişim ile sokak aydınlatması eskiye oranla daha çok artacak ve enerji açısından %40 tasarruf sağlanacaktı.

LED lambalar son yıllarda oldukça yaygınlaşarak geleneksel sarı lambaları bir nevi tarihe gömmüştü. Nitekim LED lambalar alternatif tarımda da yapay ışıklandırmada da aktif olarak kullanılmakta.

4. Yaygın Gübreleme

Amerika’da yer alan Çevre koruma bürosunun yayınladığı habere göre insanların çöpe attığı çöplerin yaklaşık sadece 3’te biri geri dönüşüme gitmekte. Fakat insanların daha bilinçli ve dikkatli olması halinde bunun %75 oranında olabileceğini açıklayan büro aynı zamanda çöpler gübre tesislerine iletilerek aktif gübre üretimi sağlanabileceği açıklamalarında bulundu. Bu sayede çöp üretimi bir nevi %10-15 gibi değerlere inerek daha yeşil bir geleceğe sahip olabilmemiz mümkün.

5. Piller

Elon Musk tarafından kurulan ve son yıllara damgasını vuran Tesla şirketi önümüzdeki günlerde 500 bin civarındaki elektrikli otomobile yetecek derecede lityum-iyon pil üretecek kadar büyük bir fabrika kurmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra şirket şarj edilebilir pilleri duyurarak geleceğe dair birçok yeşil teknolojik ürünün müjdesini vermiş oldu.

6. Evinizde Yenilenebilir Enerji

Günümüzde güneş panellerinin birim fiyatları ilk çıktığı yıllara oranla yaklaşık 300 kat daha ucuzlamış durumda. Yenilenebilir enerjinin öncüleri arasında yer alan Almanya’da oldukça yaygın olan yenilenebilir enerjiler sayesinde ülke enerjisinin %75’ini yenilebilir enerjilerden karşılamakta. Almanya yenilebilir enerji açısından oldukça öncü bir devlet olarak ön plana çıkmaktadır.

7. Deniz Rüzgarı Enerjisi

Deniz kenarlarındaki şiddetli rüzgarlardan yararlanan ülkeler bu konuda oldukça fazla enerji tüketerek dikkat çekmektedirler. Rüzgar çiftliği olarak adlandırılan bu rüzgar tribünlerinden oluşan enerji üretim sahaları Japonya, Amerika ve İskoçya gibi ülkelerde oldukça yaygın.

8. Tekrar Kullanılabilen Roketler

Ellon Musk tarafından kurulan SpaceX şirketi tekrar kullanılabilir roket üretimi ile uzay araştırmaların adeta yeni bir çığır açmış durumda. Roketler oldukça pahalı olan ve önceki uzay maceralarında sadece tek kullanımlık olarak kullanıldığı için oldukça maliyetli olabiliyordu. Son gelişmelerle birlikte artık bu maliyetler 100 kat daha azalacak.

9. Kuraklığa Dirençli Mahsuller

Amerika’nın Kaliforniya eyaletindeki kuraklık birçok çiftçiyi zarar uğratmış durumda, oldukça fazla su tüketen çiftliklere zaman zaman su verilmiyor ve bu durumda çiftçiler oldukça zor durumda kalıyor. Yeni teknoloji ile birlikte üretilen kuraklığa dayanıklı mahsullerin üretilerek bu durma bir nevi çözüm olması düşünülüyor.

10. Oldukça Ucuz Yeşil Arabalar

Elektrikli araçların günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte acaba daha uygun fiyatlı elektrikli ve akıllı araçlar üretilir mi sorusu akıllara takılmaya başladı. Nitekim sektörün öncüsü olarak görülen Tesla şirketine ait araçlar oldukça pahalı. 70 bin dolardan başlayan fiyatlar oldukça yüksek olarak görülmekte. Bunun üzerine Tesla şirketi patentlerine erişime izin vereceği ve BMW’nin Tesla’nın Model S arabasını 30 bin dolar gibi fiyat altında üretmeye başlaması araç severleri sevindirdi.

 

The post Geleceğimizi Şekillendirecek 10 Yeşil Teknoloji appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar