Qualcomm Parmak İzi Okuma Teknolojisinde Yenilik


Dünyaca ünlü teknoloji şirketi olan Qualcomm son zamanlarda parmak izi okuma teknolojisi üzerine yoğunlaştı. Yeni Qualcomm parmak izi okuma teknolojisi telefon ekranı üzerinden yada metal ile cam yüzeyden parmak izlerinin okunmasını sağlıyor. Özellikle LG G serisi telefonlardaki gibi arka yüzeyde kullanıcıyı kontrol eden bir parmak izi okuma sensörü ekran üzerinde yer açılmasını sağlayacak.

Qualcomm Parmak İzi Okuma Yenilikleri

Ultrasonik parmak izi tarayıcıları üretmeyle başlanan bu süreçte ilk olarak Snapdragon Sense ID teknolojisi kullanılıyor. Bu şekilde ortadaki güvenlik sorunu kaldırılmış ve açığı bulunmayan bir parmak izi sensörü dünyada ilk defa geliştirilmiş oluyor. Diğer detaylar ve çalışma mantığı ise şu şekilde;

  • Akıllı telefon ekranlarının altına yerleştirilen sensör cam ve metal yüzeylerde de tarama fonksiyonuna sahip olacak.
  • Bu Sensörler Snapdragon 200 ve 800 arasındaki tüm işlemciler ile uyumluluk gösteriyor.
  • Üretilen Sensörler ileriki yılarda çıkması beklenen Snapdragon işlemci ile bağlantısı olmayan platformlarda da uyumlu olacak.
  • Ayrıca sensör kalp atışını ve kan dolaşımını da ölçerek sağlık alanına bir yenilik getirmeyi planlıyor. Telefon kullanımı sırasında kullanıcı kanındaki yaşanan değişimler anlık olarak kaydedilip risk durumunda uyarı verilebilecek.
  • Üretilen Qualcomm parmak izi okuma teknolojisi yönlü parmak hareketlerine de izin verecek. Yani ekranın altında bulunan parmak izi okuma sensörleri üzerinde hareket ettirilen parmak arka planda farklı uygulamaları çalıştırmayı sağlayacak.
  • Sensörün sunduğu farklı fonksiyon destekleri sayesinde firmanın aklına gelmeyen birçok işlevin de geliştiriciler tarafından hazırlanmasının yolunu açacak.

Özellikle sağlık alanında büyük ses getirmesi beklenen bu teknoloji aslında oyun sektörüne hızlı bir giriş yapacağı düşünülüyor. Görünmeyen bir fiziksel tuş görevi üstlenebilen parmak izi sensörleri oyun içerisinde farklı fonksiyonları üstlenen bir ekran bölmesini oyunculara sunabilecek.

Yeni Teknoloji Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

Qualcomm seri üretimine geçtiği parmak izi okuma teknolojisini Temmuz 2017 tarihi itibari ile akıllı telefon üreticilerine göndermeye başlıyor. Ancak kullanıcıların eline bu teknolojinin geçmesi için bir yıl sonrasını beklemeleri gerekiyor. 2018 yılının ilk yarısında çıkacak olan yeni akıllı telefonlarda kullanılacak Qualcomm parmak izi okuma teknolojisi şimdilik Android işletim sistemine sahip telefonlarda görülecek.

The post Qualcomm Parmak İzi Okuma Teknolojisinde Yenilik appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar