Soğuk Piller İçin Çalıştıracak Elektrolit Bulundu!


Pil ile çalışan cihazların en büyük sorunu pillerin düşük sıcaklıklar altında çalışmıyor olmasıdır. Eksik elektrolit sebebiyle çalışmayan piller düşük sıcaklarda çalışması halinde oldukça yüksek performans sergileyecek. Ancak araştırmacılar buldukları bir gaz elektrolit sayesinde -60C’de çalışan soğuk piller üretilebilecek.

Soğuk Piller İçin Yeni Elektrolit Buluşu

İnsanların özellikle elektrikli otomobil üretimine olan düşkünlüğünden dolayı pil üzerine yapılan araştırmalar da bu doğrultuda arttı. Belki gündelik cihazlarda soğukta çalışan pillere ihtiyaç duymasak da elektrikli otomobiller kış günlerinde pilleri çalışmadığı için bizi yarı yolda bırakabilir. Bu soruna karşı California Üniversitesi bilim adamlar tarafından yapılan araştırmaya göre lityum piller -60C’de çalışırsa üstün performans sergileyebilecek.

Florometan Gazından Elektrolit

California Üniversitesi bilim adamlarının yaptığı araştırma sonucunda bulunan yeni pil sıvı organik çözücülerden oluşmak yerine basınçlı sıvılaştırılmış Florometan gazı ile oluşuyor. Bu gaz düşük viskozitesi, geleneksel pilleri donduracak soğuklarda bile yüksek iletkenlik ile yüksek iyon hareketliliği hareketi gösteriyor. Bir dizi kimyasal zincirleme tepkimenin pili ısındırmasına ve yanmasına neden olan termal kaçakları önleyen doğal bir mekanizmaya sahip. Bundan dolayı soğuk piller aşırı ısınma ve yanma riski taşımadığından dolayı hibrit otomobillerde kullanılma imkanı sunacak. Elektrikli otomobillerde bu pillerin kullanılması sadece yaz ayları için değil aynı zamanda kaza anında pillerin patlaması ile ortaya çıkacak büyük enerjinin de önlenmesi için faydalı olacak.

Astronomi Alanında Kullanılabilecek

Geleneksel lityum piller dünya şartlarında -20C’ye kadar dayanabiliyordu. Ancak keşfedilen yeni elektrolit sayesinde üretilen yeni piller ve kapasitörler -100C’ye kadar dayanabilecek. Bu haber en çok uzay teknolojisi için müjde niteliğinde çünkü Satürn ve Jüpiter gibi gezegenleri keşfetmek için gerekli olan sondalarda kullanılabilecek. Bu gezegenlerin aşırı soğuk olmasından dolayı diğer piller kullanılamıyor diğer teknolojikler yeterli olsa bile bu gezegenler keşfedilemiyordu.

Birden fazla alanda etkili olacağı tahmin edilen soğuk piller şimdilik oldukça yüksek maliyetlerde üretiliyor. Florometan gazı üzerinde yapılacak olan çalışmalar pillerin üretiminde maliyetin azalmasını sağlayarak gündelik hayatımızdaki yerini alacak. Ayrıca yüksek maliyeti yüzünden elektrikli otomobillerin fiyatlarında görülmesi beklenen artış Florometan gazının ucuza elde edilmesi ile yaşanmayacağı tahmin ediliyor.

The post Soğuk Piller İçin Çalıştıracak Elektrolit Bulundu! appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar