Unutkanlığın Nedeni Hazır Gıdalar Mı?


Şehir hayatının yoğun temposunu yaşayan kişi sayısı arttıkça hastanelerde dikkat dağınıklığı ve unutkanlık şikayetleri de artmaya başladı. Unutkanlığın ileriki aşaması Alzheimer olduğunu düşünenleri bu hastalığa başka şeylerin neden olduğunu gözden kaçırıyorlar. Eğer unutkanlığın nedeni iyi bir şekilde bilinirse kısa süre içerisinde bu problemden kurtulmak mümkün olabiliyor.

Unutkanlığın Nedeni

Günümüz dünyasında 10 yaş üzeri çocuklarda dahi görülmeye başlanan unutkanlık genellikle daha küçük yaşlardaki bir nedenden dolayı başlıyor. Çocukların erken yaşta abur cubur tüketmesi ve paketlenmiş gıdalar ile tanışması unutkanlığın en önemli nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda şeker tüketiminde hat safhada olduğumuzu söyleyen doktorlar obezitenin de bu doğrultuda arttığını belirtiyor. Doğal gıdaları tüketmesi gereken çocuklar sebze ve meyvelerin dahi paketlenmiş sıvı hallerini yoğun şeker oranı ile tüketmeleri sonucunda beyin yaşlanması hızlanıyor. Şeker beynin ana düşmanı olarak görüldüğü için kararından fazla alınan şeker beyin fonksiyonlarında aksamaya neden oluyor.

Dikkat Dağınıklığı ve Unutkanlık İçin Tavsiyeler

Uzman doktorlar tarafından ortak olarak belirlenen bir kaç madde dikkat dağınıklığı ve unutkanlığı önleyebiliyor.

  • Düzenli ve dengeli beslenme, enerji içeceklerinin yasaklanması, paketlenmiş yiyeceklerin en az şekilde tüketilmesi hiperaktivite denilen dikkat bozukluğunu engeller.
  • Dikkat edilmesi gerekenlerin yanında ekstra olarak da yapılması gerekenler bulunuyor. Bunların başında düzenli egzersiz geliyor. Çocukların okula bisiklet ile gitmelerini teşvik etmek gerekiyor.
  • Düzensiz uyku unutkanlığın nedeni olarak gösteriliyor. Buna karşın öğleden önce 11.00 ile 13.00 saatlerinde uyunması 4 katı uyku verimi almasını sağlıyor. Diğer yandan ise akşam 23.00 ile 02.00 saatleri arasındaki uyku da 2 kat verim sağlıyor. Yani bu saatlerde alınan 6 saatlik uyku tüm gün idare etmenizi sağlıyor. Bu saatlerin dışındaki uykular ise verimliliğini yarıya indiriyor.
  • Olumsuz insanlarla iletişimi azaltın, bu şekilde kendi içinizdeki kaygı beslenmeyecek bu kaygıyı unutmak için beyindeki unutma fonksiyonlarını gereğinden fazla çalıştırmayacaksınız.
  • Gereksiz olan işleri hafızanızda tutmaya çalışmak yerine bir yere not alın beyninizi boş bilgilerle meşgul etmeyin.
  • Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler unutkanlığın nedenleri arasındaki ilk sırada bulunuyor.
  • Müzik aleti çalmak zihnin açık kalmasını, tek bir noktaya odaklanmayı ve unutkanlığı engeller.

Genel Değerlendirme

Tüm bu değerlendirmeleri genelleyecek olursak unutkanlığın nedeni olan ana maddeler paketlenmiş gıdalar ve aşırı şeker tüketimi olduğu görülüyor. Zararlı madde tüketimini bitirmek, doğal besinlere yönelmek ve egzersiz yapmak ile 3 adımda güçlü bir hafızaya kavuşabilirsiniz.

The post Unutkanlığın Nedeni Hazır Gıdalar Mı? appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar