Bitcoin Madenciliğinde Elektrik Tüketimi [dosya]


Dünya çapında günümüz itibari ile en çok kazandıran para birimi olan Bitcoin 2008 yılında ufak bir yatırım yapan kişileri bugün zengin kişiler arasına kattı. Diğer yandan ise bu sektördeki elde edilen kar oranını gören kişiler Bitcoin madenciliği yapmak için kolları sıvadı ancak giderlerine bakıldığında madencilik yapmak için oldukça büyük bir tesis kurulumuna ihtiyaç var.

Bitcoin Madenciliği Sarfiyatı

Ethereum’da aynı Bitcoin gibi bir sanal para birimi olarak hayatımıza girdi ve her ikisinin de üretiminin yapılabilmesi için gerekli olan teknolojik araçlar bir ülkenin elektrik harcaması ile aynı seviyede. Tüketim ile ilgili rakamlar ise şu şekilde;

  • Bitcoin üretimi makinaları elektrik tüketimi 14.54 TWh
  • Ethereum üretimi makinaları tüketimi 4.69 TWh.
  • Verilen bu rakamlara bakılarak üretimi yapılacak Ethereum dünya üzerinde elektrik tüketimi en fazla olan 120. Ülke olan Moldova ile aynı miktarda tüketim yapıyor. Buda toplamda 3 milyon insana yetecek olan elektrik anlamına geliyor.
  • Bitcoin aynı hesaba göre dünya sıralamasında 81.sırada olan Mozambik ile aynı derecede elektrik tüketimi yapıyor. Buda toplamda 6.17 milyon nüfuslu Türkmenistan ile aynı tüketim oranına denk geliyor.
  • Ethereum ve Bitcoin madenciliği sırasında harcanan toplam elektrik 2014 yılındaki Suriye’nin tükettiği miktara denk geliyor. Bu da toplamda 17 milyon insan anlamına geliyor.

Toplamda ülkeler ile kıyaslanan elektrik üretiminde makinaların verdiği ses bu rakamların yanında sönük kalıyor ancak evde üretim yapmak isteyen pek çok insan ödeyemediği elektrik faturalarının yanı sıra çevreye verdiği rahatsızlıkta ayrı sorunlar yaşamalarına neden oldu.

Bankacılığa Göre Karşılaştırma

Tüm dünya üzerinde kabul edilmiş olan VISA’nın toplamda tükettiği elektrik miktarının 8 katını Ethereum madenciliği sırasında harcanıyor. Aynı tüketimin 27 katını ise Bitcoin madenciliği üretimi ile harcayabiliyorsunuz. Fiziksel bankalara kıyasla büyük bir tesis kurulmadığı zaman büyük bir hızla yükselse bile kazanç elde edilemiyor.

Verilen tüm rakamlara bakılında şifrelenmiş para birimi olan sanal paralar merkezi bir sistem ile üretilen fiziksel para birimlerinden daha masraflı hale gelebiliyor. Evlerinde üretim yapmak isteyen kişilerin aldıkları makinalar özellikle Türkiye içerisindeki elektrik birim fiyatı ile bakıldığında kişilerin üretim yapabilmeleri için ceplerinden fazlasıyla para vermeleri gerekiyor.

The post Bitcoin Madenciliğinde Elektrik Tüketimi [dosya] appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar