Dijital Oyuna Devlet Desteği


Türkiye’de 30 milyon kişinin oyun konsollarında, cep telefonlarında yada bilgisayarlarda oyun oynadığı açıklandı. Netmarble EMEA CEO’su olan Barış Özistek yaptığı açıklamalarına şu şekilde devam etti dijital oyun sektörü 600 milyon doları geçtiğini belirtti. Verilecek dijital oyuna devlet desteği ile dünya standartlarında oyu sektörü ileriki yıllarda Türkiye’de görülecek.

Devlet Destekli Oyun İhracatı

Küçük ve planlı devlet desteği ile Türkiye’de 1 milyar Dolar oyun ihracatı potansiyeli olduğu belirtildi. Tüm dünya çapında 40 milyar dolar mobil, 100 milyar dolar ise genel oyun sektörü cirosu olduğu belirtiliyor. Kişilerin özellikle oyunlar için akıllı telefonlarını yada bilgisayarlarını değiştirdiği görülmesi üzerine yeni oyunlar üzerine yapılan yatırımlar arttı.

Barış Özistek Türkiye’de 30 milyonluk aktif oyuncu olduğunu ve ülkemizde 600 milyon dolar oyun pazarının bulunduğunu söyledi. 200 milyon dolarlık kısmı mobil oyunlarda olmasına rağmen evinde internet bulunan kişi sayısının oldukça yüksek olduğu belirtildi. Türkiye’deki oyun şirketleri devlet desteğine ihtiyaç duyduğu ve Türkiye’deki dijital oyun sektörünün devlet desteği ile dünya standartlarına gelebileceğini de belirtti.

Anlık Oyunculu Platformlar

Anlık olarak 100 bin kişinin bir oyunda olduğu ve bu rakamın anlık 300 binlere çıktığı görülüyor. Durum böyle olunca bu kadar fazla kişinin aynı oyun içerisinde hareket etmesi için ileri teknoloji ile birlikte ‘’know how’’ sisteminin gerektiği belirtildi. Özellikle dijital oyuna devlet desteği teknoloji altyapısında sağlanması gerektiği belirtildi. Özistek teknolojik altyapının kurulması için teknoloji ihracatı ve ithalatı yapılması gerektiği bunun için de devlet desteklerinin gerektiğini söyledi.

Eskiden 16GB hafıza varken şimdi 256 GB hafızaların görülmesinden sonra akıllı telefon kullanımı %55’i geçtiği ve her yıl bu rakamın büyük bir hızla arttığı da verilen rakamlarda görülebiliyor.

2023’te Dijital Oyuna Devlet Desteği

yapılan araştırmalar doğrultusunda 2023 yılında bilişim ihracatı ile oyun sektörünün 1 milyar dolar ihracat yapabilecek konuma geleceği belirtiliyor. Verilecek dijital oyuna devlet desteği için beklentiler sadece finansal olarak değil organize alanında da verilecek desteğin son derece önemli olduğu söylendi. Özellikle eğitim verilerek bu alanda kalifiye çalışanların bulunması gerektiği için eğitimin tüm okullara yayılması gerektiği belirtildi. 5 bin kişinin dahi bir oyunda aynı anda bulunmasının sorun olması altyapının yetersiz kaldığı ve 1 milyon kişinin aynı anda oyun içerisinde bulunması gerektiği Barış Özistek tarafından söylendi.

The post Dijital Oyuna Devlet Desteği appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar