Night Shift Nasıl Kullanılır?


IOS işletim sistemine sahip cihazlara gelen 9.3 güncellemesi sonrasına gelen yeni özellikler arasında Night Shift fonksiyonu da bulunuyor. Özellikle sağlık alanında hizmet veren ancak çok fazla kullanıcı tarafından bilinmeyen bu fonksiyon uzun süreli kullanımlarda gözlerin yorulmasını önlüyor.

Night Shift Nedir?

iPad yada iPhone cihazlarda bulunan Night Shift özelliği gece karanlığında aydınlık LED ışıkları görmektense sarı tonda ekran ile karşılaşmamızı sağlıyor. Bu şekilde gözleri yorucu beyaz ışıktan kurtularak ve uyanık tutan mavi ışığı azaltarak akıllı telefon kullanımı sonrası uykuya kolay dalmayı sağlıyor.

Sarı ve Mavi Işık Farkı

Akıllı telefonlarda kullanılan ekranların doğru bir şekilde renkleri bizlere yansıtması için mavi ışık kullanımı yapması zorunludur. Ancak özellikle sabahları rahat kullanmayı sağlayan mavi ışıklar akşam olunca uykunun kaçmasına neden oluyor. Bu durumda uyku düzeni bozulan kişiler daha çok telefonla zaman geçirerek sabaha kadar uykusuz kalabiliyorlar. Renk sıcaklıları ise şu şekilde tanımlanıyor;

  • 3000K ile altı sıcak renkler
  • 5000K ile üzeri soğuk renkle olarak tanımlanıyor.

Sıcak renkler arasında ampuller mum ışıkları ve kibrit ışığı bulunurken soğuk ışıklar arasında beyaz ışıklı ampuller, LCD ekranlar ve florasan lambalar bulunuyor. iPhone ekranları ise 7000K renk sıcaklığına sahip olarak kullanıcılara sunuluyor.

Night Shift Nasıl Kullanılır?

Manuel yada otomatik bir şekilde kullanımı mevcut olan Night Shift özelliğini açmak için aşağıdaki işlemleri yapmanız yeterli oluyor;

  • Elle yapılacak seçimlerde ayarlar bölümünden ekran ve parlaklık menüsüne girip Night Shift kısmını seçin,
  • Sonrasında elle yarına kadar açık bırak seçeneği tercih ediliyor.
  • Sabah 7.00AM olduğu zaman otomatik olarak devreden çıkıyor.
  • Ancak diğer taraftan otomatik bir şekilde renk sıcaklığı ayarlaması yapılmasını istiyorsanız ayarlar menüsünden ekran ve parlaklık kısmına gelerek yine Night Shift bölümüne gelin,
  • Daha sonra zamanlanmış kısmını seçerek alt bölümde bulunan başlangıç ve bitiş saatlerine gelip gün batımından gün doğumuna kadar yazılı seçeneği seçin.
  • Yada özel saatler arasında kullanmak istiyorsanız özel program seçeneği ile saat aralıklarını belirleyebiliyorsunuz.

Eğer gün batımından gün doğumuna kadar olan seçeneği tercih ederseniz ayarlar ve gizlilik menüsünden konum servislerine gelerek sistem servislerinden saat dilimi ayarlama bölümünü açık hale getirmeniz gerekiyor.

The post Night Shift Nasıl Kullanılır? appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar