Sinema Destek Başvuruları Başlıyor


Sinema sektörüne devlet tarafından yapılacak olan destekleri Kültür ve Turizm Bakanlığı alacağı başvurular ile belirleyecek. E-Devlet üzerinden sinema destek başvuruları yapıldıktan sonra destek verilecek projeler belirlenecek. Siber güvenlik önlemlerinin en üst düzey olduğu başvurularda başvuranların iş yükünü azaltacak kolaylıklarda sağlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destek Başvuruları

Bakanlık sinema sektörünün yasalar içerisindeki konumunu anlatan bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama ise şu şekilde;

  • ‘’Sine Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkındaki Kanun’’ olarak adlandırılan kuralların sinema sektörüne sağlayacağı destekler hakkında bilgi verildi.
  • Bu açıklamaya göre bakanlık fonu ile araştırma ve geliştirme, animasyon film yapımı, belgesel film yapımı, kısa film yapımı, senaryo ve diyalog yazımı, ilk filmini gerçekleştirecek yönetmen desteği, uzun metrajlı kurgu filmlerinin yapımı ve yapım sonrası destekler gibi konularda destek veriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek olan desteğe yılda 1500’den fazla proje başvurusu gerçekleştiği için bakanlık bir eleme yapmak zorunda kalıyor. E-Devlet üzerinden yapılacak başvurularda anlık olarak 8 başvuru işlemi kullanıcılara açılıyor. Bundan dolayı sinema destek başvuruları yapmak isteyen kişilerin iyi bir takip süreci sonunda başvurması mümkün oluyor.

Tarihte Sinema Sektörüne Devlet Desteği

İlk olarak Sinema Kanunu ismi ile 2005 yılında yürürlüğe giren kanun sinema sektörüne verdiği destek ile Türkiye sinemasını farklı boyutlara taşıdı. Daha öncesine ve sonrasına bakıldığında ise rakamlar şu şekilde;

  • 1990 ile 2004 yılları arasında sinema sektörüne verilen destek 5.7 milyon dolar.
  • 2005 ile 2016 yılları arasındaki sinema sektörüne destek miktarı ise 176 milyon dolar olarak açıklandı.
  • Bakıldığında 2004 yılı içerisinde 18 yerli film gösterime girerken 2016 yılında bu rakam 135’e yükseldi.
  • 2004 yılında 29.7 milyon sinema izleyicisi bulunuyorken 2016 yılına bakıldığında bu rakam 58.2 milyona ulaştı.

Verilen tüm rakamlar iyi bir şekilde incelendiğinde Türkiye sinema sektörü dünya standartlarına büyük bir hızla yaklaşıyor. Hemen her ilde bulunabilen sinemaların da katkısı ile sinemaya gelen kişi sayısı arttıkça devletin sinema sektörüne verdiği destek de artıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın sonunda sinema izlemeye gelen kişilerin harcadığı para ekonomiyi canlandırdığı için sinema destek başvuruları sayısı ileriki yıllarda artırılmayı hedefledikleri belirtildi.

The post Sinema Destek Başvuruları Başlıyor appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar