Tatlı Krizi İle Baş Etme Yolları


Kadın erkek herkesin tatlıya karşı zaafı vardır. Bazen sadece belirli bir tatlıyı canımız çeker ki bu genellikle çikolatadır. Bazen de genel olarak tatlı yeme isteği duyarız. Peki, tatlı krizi neden olur ve tatlı krizi hangi hastalığın habercisi öncelikle sorunun kaynağına bakalım;

Hipoglisemi

Hipoglisemi kan şekerinde ani düşüşlerin olmasıdır. Bu durumda kişilerde aniden bastıran açlık ve halsizlik, uyku hali gibi semptomlar görülür. Bu durumda şekerinde yükseltilmesi amacı ile tatlıya istek artar. Sürekli hipoglisemiye giren kişilerde bu tatlı isteği kronik hal alır ve genellikle günün aynı zamanlarında yeme isteği duyarlar. Bunu önlemek için öncelikle ara öğünleri atlamamak gerekiyor. Mideyi çok fazla boş bırakmamak kan şekeri kontrolü için oldukça önemli. Bu durum aynı zamanda tatlı krizlerinin ve çok yeme isteğinin de önüne geçiyor.

Vitamin Mineral Eksikliği

Özellikle demir ve çinko eksikliği tatlı isteğini artırıyor. Demir eksikliği anemisi bunların başında geliyor. Bunu önlemek için doktorun tavsiye ettiği ilaçları aksatmadan kullanmak gerekiyor. Çinko eksikliği kişilerde tat duyusunun azalmasına neden oluyor. Bunun sonucunda ne kadar yediğini anlamayan bireylerde daha çok tatlı tüketme isteği oluşuyor.

POS ( Polikistik Over Sendromu )

Kadınlarda polikistik over sendromu beraberinde insülin direncini de getiriyor. Bu yüzden POS ‘u olan kadınların tatlı krizleri diğerlerine göre daha yoğun geçiyor.

Duygusal Durumun Tatlı Krizi Üzerine Etkisi

Duygu durumumuzda olan değişimler beslenmemiz üzerinde direk etki gösteriyor. Özellikle kişilerin kendilerini mutsuz hissettiği zamanlarda tatlıya daha fazla yöneldiği görülüyor. Buda tatlının özellikle çikolata ve çikolatalı tatlıların mutluluk hormonu salgılamasından ileri geliyor.

Tatlı İsteğiniz/Kriziniz Geldiğinde Ne Yapacaksınız ?

Tatlı krizi ile baş etmenin yolları tahmin edildiği kadar zor değildir. İstek duyduğunuz besinin yerine kendinize belirleyeceğiniz alternatifler ile bu isteği bastırmanız mümkündür.

Hurma

Ramazan aylarında görmeye alışkın olduğun hurmaları artık daha sık kullanmaya ne dersin? Özellikle potasyum içeriği yüksek olan hurmayı tatlı ihtiyacın için kullanabilirsin. Direk hurmayı tüketebileceğin gibi ıslayıp rondodan geçirerek püresini kurabiye, kek ve pastalarında tatlandırıcı olarak kullanabilirsin. Hatta misafirlerine ikram etmek için hurmanın çekirdeğini çıkarıp içine ceviz koyup tamamını kakaoya bulayarak şık bir sunum yapabilirsin.

Kuru Kayısı

Doğal olarak yoğun bir şeker tadına sahip olan kuru kayısı tatlı isteğim geldiğinde ne yapmalıyım sorusuna en pratik cevap oluyor. Küp şeklinde doğrayıp keklerinize koyabilirsiniz yada çayın kahvenin yanında direk tüketebilirsiniz.

Tarçın

Tarçın tatlı isteğini bastırmak için oldukça etkili bir baharat türüdür. Akşamları düzenli olarak içeceğiniz 1 bardak tarçınlı ılık süt ile tatlı isteğinizi önemli ölçüde yenebilirsiniz.

The post Tatlı Krizi İle Baş Etme Yolları appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar