Teknolojide Yeni Devir: Bataryasız Telefon


Akıllı telefon kullanımında günümüzde en büyük eksik batarya problemi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak araştırmacılar bataryasız telefon icat ederek ileriki yıllarda bu problemden bizleri kurtarmaya karar verdiler. Bataryasız telefon elektrik ile değil radyo sinyalleri ile çalışarak temel telefon görevlerini gerçekleştirmeyi başardı.

Washington Üniversitesinde Bataryasız Telefon İcat Edildi.

Henüz prototip aşamasında olan telefon ortamda bulunan radyo sinyalleri ihtiyacı olan minimum gücü toplayarak sesli çağrı yapmak amacıyla baz istasyonu ile iletişim kurdu. Baskılı devre üzerine hazır bileşenler kullanılarak yapılan bu telefon çağrı alma, yapma ve beklemede tutma gibi işlevleri gerçekleştirdiği test edildi. Ayrıca bataryasız telefon özellikleri de şu şekilde;

  • Sistemin çalışması için gerekli olan 3.5 mikrowatt güce ihtiyaç duyuyor.
  • İhtiyaç duyulan güce baz istasyonunun 9m çevresinde bulunması halinde radyo sinyalleri ile kavuşabiliyor.
  • Diğer bir seçenek olarak ise eskiden hesap makinalarında bulunan güneş paneli kullanılarak baz istasyonuna 15 metreye kadar telefonun çalışması için gerekli olan güç toplanabiliyor.

Baz istasyonu çevresinden 15 metre uzağa gidildiği zaman gerekli olan enerji karşılanmadığı için cihaz henüz her yerde kullanılamıyor.

Yaşanan Sorunlar

Telefon tüm özelliklerine rağmen bazı sorunlar yaşattığı için prototipten öteye geçemiyor. Yaşanan en büyük sorun analog olarak verilen ses sinyalinin dijital ses sinyali formatına dönüştürülmesinde karşılaşılıyor. Bu problemin kaynağı ise sinyal dönüştürmede bataryadan kullanılan enerjinin radyo sinyalleri ile karşılanması halinde aktif kullanım süreci boyunca sorun yaşatması oluyor.

Araştırmacılar bataryasız telefon sorunlarının WİFİ yada hücresel şebeke ile beslenebileceğini söylediler.

Bataryasız Telefonun Geleceği

Washington üniversitesi araştırmacıları yaptığı açıklamalara göre bu telefonun geliştirilmesi halinde ileriki yıllarda bataryadan kurtulmuş telefonların hayatımıza girmesi mümkün görünüyor. Ayrıca akıllı telefon bataryası olmadığı halde tüm fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için radyo sinyalleri ile çalıştırılan teknolojinin çok ileriki aşamalara gelmesi gerekiyor.

Bataryasız telefonun uygulama, oyun ve kamera gibi fonksiyonların çalıştırılması için gerekli olan gücün 3.5 mikrowatt gücünden çok daha fazla olduğu söyleniyor. Bu güç ancak Japonya’daki gibi elektrikli trenlerin gitmesi için döşenen alt yapının tüm ülkeye döşenmesi ile karşılanabilir.

The post Teknolojide Yeni Devir: Bataryasız Telefon appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar