Bu yazımızda biyomimetik biliminin incelediği doğadaki canlılardan ilham alınarak üretilmiş teknoloji ve sistemlerin bazılarına yer vereceğiz. Doğada bunlar gibi açılmayı bekleyen bir çok tılsım var. Bakalım ilerde nelerle karşılaşacağız.

1 Lotus ve Dış Cephe Kaplamasları

Araştırmalara göre en temiz yaprakların en pürüzlü yüzeylere sahip olduğu fark edilmiştir. Bu bitkilerin en temizi bataklık nilüferi, daha bilinen ismiyle Lotus bitkisidir. Lotus yaprağı üzerinde bulunan minik noktasal kabarcıklar yaprağa konan tozu ayırarak hat halinde dizilmesini sağlar.  Yaprağa konan bir damla su bu hatlar üzerinden akarak tüm kiri temizler. Bitkinin bu özelliği araştırmacılara ilham kaynağı olmuş ve LOTUSAN adında, 5 yıl kendisini temiz tutacağı garantisi verilen dış cephe malzemesi üretilmiştir.

kirmizi-ayakli-kurbaga

2 Kurbağalar ve Uçaklarda Buzlanma Önleyiciler

Zehirli kurbağaların dokununca dağılıma geçen zehir mekanizması uçaklarda donma karşıtı sıvının kullanımına ilham veriyor. Böylece gerekli zamanda kullanılacak sıvı ile donma vakaları daha aza inebiliyor.

sığır balıkçılı krop copy-1365192781

3. Hızlı Tren ve Balıkçıl Kuşlar

Balıkçıl kuşlarının gaga yapısının suya dalarken onları hızlandırdığı tespit edilmiştir. Bunu farkeden araştırmacılar bu sistemi trenlere uygularlar. Bu sistemle tasarlanmış hızlı trenlerin verimlilik oranı diğer trenlere göre çok yüksektir.

dulavratotu1

4. Dulavratotu ve Cırt Cırt

Evet komik olabilir ama halk dilinde dulavrat otu olarak bilinen, her çayıra çıktığımızda illaki üzerimize yapışan bu ot, giysilerden ayakkabılara, çantalardan astronot kostümlerine her yerde rastladığımız cırtcırtlara ilham veriyor.

DSC_7787-1366214585

5. Yusufcuk ve Helikopter

Uçuş stili ve denge sistemi ile helikopterler tamamen yusufcuk böceğinden ilham almışlardır. Helikopterlerdeki kuyruk tasarımı ve kütle merkezinin konumu yusufcuk böceği incelenerek üretilmiştir.

delfines-27

6. Yunus ve Sonar Sistemi

Çok yüksek frekanslarda ses dalgarı yayan yunuslar karşılarındaki cismin konumunu, büyüklüğünü, şeklini ve hatta hızını belirleyebilirler. Sonar sistemide aynışekilde çalışmaktadır. Şüphesiz bu da doğanın bize verdiği ilhamlardan biri.

dfgf

7. Nautilus ve Denizaltıları

Nautilus canlısı suyun dibine batmak için vücudundaki odacık şeklindeki hücrelere su doldurur. Böylece ağırlaşan canlı alçalır. Yükselmek istediğinde ise içerden bir gaz salgılayarak bu hücrelerin boşamasını sağlar. Denizaltılar ise bu mantığı bu canlıdan ilham almışlardır. Aynen denizaltılarda üzerinde bulunan hücrelere su doldurarak batarlar. Yükselmek için ise motorlar sayesinde bu suyu dışarı pompalarlar.

hopping-arctic-hare-banks-island-canad

8. Kutup Tavşanı ve Kar Ayakkabısı

Kutup tavşanların arka ayaklarının uzun ve yayvan olması karda yürümelerini kolaylaştırır. Kar ayakkabıları da bundan ilham almış olmalı.

1434-bal

9. Arı Petekleri ve Teleskoplar

Büyük gözlemevi teleskoplarının yüzeyi arı kovanları gibi altıgen şeklindeki aynalardan oluşur. Böylece gelen ışık daha verimli elde edilmiş olur.

maxresdefault

10. Mürekkep Balıkları ve Jet Uçakları

Mürekkep balıklarının yanlarında iki açıklık bulunur. Bu açıklıklardan alınan su, kuvvetli kaslardan oluşan esnek bir torbaya alınır. Torbada arkaya doğru açılan kanaldan kasların kasılmasıyla kesedeki su büyük hızla kanaldan atılır ve hızlı bir kaçış kabiliyeti sunar. Bu sistemi mürekkep balıklarından ilham alan jet uçakları ise benzer bir yöntemle çalışırlar. Bir jet motoru bir ucundan havayı emerken diğer ucundan büyük bir hızla dışarı bırakır. Motorlarının egzozlarından yüksek hızla çıkan hava özel kanallar aracılığyla yere doğru püskürtülür. Bu sistemle jet uçakları dikey iniş-kalkış yapabilirler

yarasa-olmak-neye-benzer-2

11. Yarasa ve Radar Sistemi

Yarasalar şu anda günlük hayattta kullandığımız radar sistemiyle yönlerini bulurlar. Şüphesiz bu da doğadan kopyaladığımız sistemlerden biri.

cMtoMOZmaxresdefault (1)

12. Tavuk Kafası ve Magic Body System

Tavukların vücutları oynatıldığında kafalarının her zaman sabit kaldığı keşfedilmiştir. Bundan ilham alan Mercedes Magic Body System’i (yani sihirli gövde sistemi) geliştirmiştir. Seyir halindeki araçta ön tarafa bakan kameralar ile saptanan yoldaki pürüzlere göre tekerlekler aşağı yada yukarı kendiliğinden hareket etmektedir. Böylece arabanın gövdesi her zaman sabit kalmaktadır.

kuslar3567

13. Göçmen Kuşlar ve Gösteri Uçakları

Göçmen kuşların uçarken v şeklinde dizildiklerini hepimiz görmüşüzdür. Bu öndeki kuşun kanat çırpışından oluşan basınç azalmasının arkadaki kuşa yardımcı olmasından kaynaklanır. Bundan ilham alan gösteri uçakları aynı dizilişte uçarlar.

The post appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar