2017 Yılının En Popüler Programlama Dilleri


2017 yılının ilk çeyreğinde Stack Overflow kapsamlı bir anket çalışması yaptırdı. Aynı çalışmayı IEEE 160 ülke de 420 bin üyesi olduğu için daha kapsamlı bir şekilde gerçekleştirdi. Bundan dolayı IEEE yaptığı anketi bir araştırma tabanı olarak yaptı. Github’da bulundan 300 programlama dilini kabul eden firma 2017’nin en popüler programlama dilleri listesini hazırladı.

En Popüler Programlama Dilleri

IEEE yaptığı araştırmayı Google Trends, Hacker News, Twitter, Stack Overflow, Reddit ve Dice başta olmak üzere oldukça fazla kaynaktan faydalandığını açıkladı. Yapılan araştırma sektörel bazda olduğu için IEEE araştırması Stack Overflow anketine göre daha avantajları olduğu belirtiliyor. Değerlendirme yapılırken mobil ortamlar için farklı web programlama için farklı kategorilendirme yaptılar. Yapılan araştırmaya göre en popüler programlama dili Python olarak belirleniyor. C dili ve Java da Python dilini takip ediyor. Tam liste ise şu şekilde;

  1. Python
  2. C
  3. C++
  4. Java
  5. Swift
  6. JavaScript
  7. Go
  8. R
  9. C#
  10. Ruby
  11. Assembly
  12. Ardunio
  13. Shell
  14. Scala
  15. Rust
  16. Haskell
  17. Perl
  18. Matlab
  19. Lua
  20. Objective-C

en popüler programlama dilleriİş Verenlerin Tercih Ettiği Diller

Yapılan araştırma sadece popüler diller için değil aynı zamanda iş verenlerin en çok aradığı programlama dili olarak ta yapıldı. Yapılan araştırmaya göre iş verenler en çok Java dilini bilen yazılımcı arıyorlar. Bu dil ile hem Android tabanlı uygulama ve oyunlar hazırlanıyor hem de nesne tabanlı bilgisayar programları hazırlanıyor. Bunun yanı sıra pek çok oyunun da Java dili ile yazıldığını unutmamak gerekiyor.

Bir sonraki dil ise C oluyor aslında tüm programlama dillerinin atası olan C dili hala günümüzde en çok tercih edilen diller arasındaki yerini koruyor. Tüm işletim sistemlerinin C dili ile yazıldığı ve diğer dillerin bu dilden türetildiği göz önüne alınırsa en popüler programlama dilleri listesinde ilk 3’te yer aldığı görülebilir. Tam liste ise şu şekilde;

  1. Java
  2. C
  3. Python
  4. C++
  5. JavaScript
  6. C#
  7. PHP
  8. HTML
  9. Ruby
  10. Swift

İnternet tabanlı oyunların ve web sitelerinin hazırlanmasında kullanılan PHP çok kazandıran ve en çok aranan program dili olmamasına rağmen internet dünyasının vazgeçilmezi olduğu için sektörde yerini her zaman koruyacağı ön görülüyor. ASP.NET ile yarış içerisinde olan açık kaynak kodlu yazılım dili olan PHP yazılımcıları ABD içerisinde yıllık 90 bin dolara yakın gelir elde ediyorlar.

The post 2017 Yılının En Popüler Programlama Dilleri appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar