Bir Başka İmtihan: Uzay Çöpleri [dosya]


İnsanlar artık dünyayı kirletmekle yetinmeyip uzayı da devasa bir çöplük haline getiriyor. Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi en çok uzay teknolojisinde etkisini gösteriyor. Bu büyük değişim kullanılmayan cihazların ne olacağı sorusunu gündeme getiriyor. Uzayda kullanımı biten birçok devasa cihaz uzay çöpleri arasında yerini alıyor.

Uzay Çöpü Nedir?

Uzayda araştırma yapılması için gönderilen cihazlar, iletişimimizi sağlayan uydular, uzay gemileri hatta astronotların ellerinden düşürdüğü eldivenlerine kadar olan her şeye uzay çöpü denir.

Uzay Çöpleri Arasında En İlginç Olanları Nelerdir?

Uzayda arttık kullanımı olmayan birçok uydu ve araştırma gemisi parçaları bulunuyor. Ancak duyunca şaşıracağınız bazı çöpler bulunuyor ki onlarda şöyle;

  • Rusya’nın uzay istasyonunda yaşayan astronotlarının uzun süreli kalmasından dolayı oluşturduğu çöplerin çöp poşetlerine koyularak uzay boşluğuna atıldığı biliniyor.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu’nu tamir etmek için giden astronotlar istasyona takacakları vidaları düşürmesi ile artık vidalar da uzaydaki çöpler arasındaki yerini aldı.
  • 1965 yılında ABD tarafından uzaya gönderilen astronot Ed White eldivenini uzayın boşluklarına bir hatıra olarak bıraktı.

Uzay Çöpleri Nasıl Toplanır?

Son yıllarda artan bilinçlenme ile uzayın da dünyadaki kirliliğe sebep olmaması için uzaydaki çöplerin toplanma çalışmaları başlatıldı. Bilim adamları tarafından uzay çöplerinin toplanması için 3 farklı yöntem düşünülüyor.

  • Birinci teknik bir ağ ile çöplerin yakalanarak imha edilmesi,
  • İkinci yöntem zıpkın gibi bir aparat ile çöplerin tek tek yakalanması,
  • Üçüncü ve son yöntem ise çöplerin dünya yörüngesinde dönüş hızını artırarak yanma sürecini hızlandırmak.

Japonya ilk olarak çöp toplama işlemine başlayan devlet oldu ve Japonların geliştirdiği sisteme göre bir ağ ile toplanan çöpler dünya yörüngesinden çıkarılarak hızlı bir şekilde yanıp yok olmalarını sağlamak. İlk denemenin yapılması için gönderilen roket ile deneme başarılı olundu. Ancak uzay çöpleri nasıl toplanır sorusuna yeterli bir cevap oluşturup oluşturmadığı toplam çöp miktarına bakıldığında yetersiz cevapların alınmasına neden oluyor.

Uzay Çöplerinin Zararları Nelerdir?

Uzayda bulunan çöpler dünyada ki gibi sadece kirlilik oluşturmuyor aynı zamanda büyük bir tehlikenin davetçisi oluyor. Başıboş bir şekilde dolaşan çöpler yörüngede saatte 25 bin kilometre hızla ilerleyebiliyor.

Bu durum uygulamaların, araştırma istasyonlarının, uzay gemilerinin hatta astronotların zarar görmesine neden olabilir. Küçük bir vidanın dahi saatte 25 bin kilometre hızla devasa uzay istasyonlarına çarpması tüm istasyonun paramparça olması ve astronotların ölmesi anlamına geliyor.

The post Bir Başka İmtihan: Uzay Çöpleri [dosya] appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar