Elon Musk Kimdir: Fütürist Dahi ve Bitmeyen Fikirleri

Elon Musk kimdir? Necidir? Ne iş yapar? Günümüzün en büyük girişimcilerinden biri olan Elon Musk'ın kısaca hayatını ve bitmeyen fikirlerini sizler için derledik.

Tarih, 28 Haziran 1971 yılını gösterdiğinde Pretoria, Güney Afrika bölgesinde Elon dünyaya geldi. Çocukluğunun büyük bölümünü doğduğu bölgede geçiren Musk’ın şu anki konumuna ulaşabileceğini kim tahmin edebilirdi ki? Henüz 10 yaşındayken bir bilgisayar alarak, programlama ile ilgilenen Elon Musk, 12 yaşında kendi programladığı bir oyunu satarak 500 dolar kazanmayı başardı.

Elon Musk için ivme yakalamaya başladığı dönem sıkıntılı bir sürecin ardından olacaktı. Elon Musk hayatı daha yeni öğrenmeye başlarken 17 yaşında Güney Afrika topraklarından ayrılarak ilk olarak Kanada’ya ardından da ABD’ye taşındı.

Elon Musk Kimdir? Girişkenliğin Uç Noktası

Zip2: Elon Musk ve İlk Girişimi

[caption id="attachment_14875" align="aligncenter" width="700"]Elon Musk kimdir kısaca hayatı Elon Musk Zip2 Macerası Sıralarında[/caption]

Pennsylvania Üniversitesi’nden mezun olmasının ardından, yüksek lisans programlarına katılmak için Stanford Üniversitesi’ne kayıt olan Musk’ın katıldığı programları bırakması iki gününü aldı. İkinci günün ardından kardeşi Kimbal Musk ile ortak çalışarak ilk bilişim şirketi olan Zip2’yu kurdu. Zip2’yu kurduklarında kısıtlı bütçe ve imkânları vardı. Sabah saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar durmak bilmeden çalışmayla hayatını idame ettirdi. Musk bu dönemlerde duş almak için stadyumun soyunma odalarını kendisine yer olarak belirlemişti. Kurduğu ilk bilişim şirketi için bu gerekliydi. Zira şirketin ayakta durabilmesi için kazanç ve birikime ihtiyacı vardı. Musk’ın yöntemleriyle şirket 2 yıl ayakta kalmayı başardı.

Elon Musk internet janrasının daha yeni gelişmeye başladığı o dönem olan 1999 yılında, dönemin en büyük arama motoru AltaVista'ya, 307 milyon dolar nakit ve buna ek olarak 34 milyon dolar değerinde hisse senedi karşılığında Zip2'yu sattı. Şirket yapılan bu denli büyük teklifi geri çeviremedi.

x.com ve Paypal

[caption id="attachment_14876" align="aligncenter" width="700"]Elon Musk hayatı ve girişimleri Elon Musk ve Peter Thiel X.com'u kurdukları yıllar...[/caption]

Zip2 ile yakaladığı başarının ardından internetin de giderek ivme kazanması nedeniyle Elon Musk, bakış açısını genişleterek internet dünyasındaki ödeme sistemleri üzerine çalışmalarına başladı. Vizyon sahibi bir genç girişimci olarak X.com’u kurdu. Elon Musk için x.com ayrı bir deneyim olacaktı. 2000 yılında Peter Thiel ve Max Levchin tarafından yönetiminin üstlenildiği firma olan Confinity ile X.com birleşti. Confinity, kullanıcıların şifrelenmiş bilgi saklayabilmesine olanak sağlıyor ve bununla beraber ilk e-cüzdanı oluşturuyordu. Gerçekleştirilen birleşmenin ardından 2001 yılında X.com’un ismi PayPal olarak değiştirildi ve Elon Musk, CEO görevini üstlendi. PayPal beklenenden çok daha ileriye gitti ve 2002 yılında eBay tarafından 1,5 milyar dolar değerlemeyle satın alındı. Musk, bu satıştan 180 milyon dolar gelir elde etti.

Paypal’ın satışının ardından tutkulu girişimci Musk, bambaşka serüvenlere doğru yola çıkmaya hazırlanıyordu. İnsanlığın geleceğini en çok ilgilendiren konulara yoğunlaşmaya karar verdi. Bu konular ise ona göre internet, yeşil enerji ve uzay idi.

SpaceX'in Kuruluşu

[caption id="attachment_14878" align="aligncenter" width="700"]Elon Musk kaç yaşında Elon Musk bir SpaceX kapsülü ile[/caption]

PayPal'ın satılmasının ardından Elon Musk projeleri yüzünden hayatını ihmal etmişe benziyor. PayPal'dan kazandığı serveti kendi sözleriyle şu şekilde ifade ediyor:

Paypal’dan kazandığım 180 milyon doların 100 milyonunu SpaceX’e, 70 milyonunu Tesla’ya ve 10 milyonunu SolarCity’e yatırdım. Kiramı ödemek için yeniden borç almam gerekiyordu.

Yenilikçi girişimci Elon Musk 2002 yılının Haziran ayında Space Exploration Technologies’i, yani bilndik adıyla SpaceX'i kurdu.

Musk SpaceX projesiyle uzay teknolojilerinde bir devrime imza atmayı hedef aldı. Mars’ın kolonileştirilmesi fikri inancıyla SpaceX’i kurdu. Yeniden kullanılabilir roketleri Falcon 1 ve Falcon 9 ile başarıyı yakaladı. 2016 yılında heyecan verici bir fırlatma gerçekleştiren SpaceX ekibi, günümüzde uzay teknolojilerinde geliştirmeler yapmayı sürdürüyor.

Tesla Motors ile Başka Alanlara İlk Adım

[caption id="attachment_14879" align="aligncenter" width="700"]Tesla kurucusu Elon Musk Elon Musk Tesla Model S tanıtımında[/caption]

2003 yılında iki mühendis tarafından kurulan Tesla Motors, elektrikli araç sektöründe iş yapmaya odaklandı. Müşterilerin petrol zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedef alan projeye Elon Musk, 70 milyon dolar yatırımıyla 2004 yılında dahil oldu. Yani Elon Musk bilinenin aksine Tesla kurucusu değil. Musk şirketin Yönetim Kurulu Başkanı rolünde ama yönetimin işleyişine karışmayarak şirkete olan güvenini sergiledi.

Musk, araçların dizayn edilmesinde aktif olarak görev aldı. Tesla Roadster’in beğenilen tasarımıyla övgüler alırken Global Green 2006 ödüllerinde tasarım ödülüne layık görüldü. Tesla Motors bir yıldız gibi yükselişini sürdürürken yönetimsel hatalar baş gösterdi ancak Elon Musk bu durumu çok iyi idare etti. Tesla Motors’u batmaktan yaptığı yatırımlar sayesinde kurtaran Musk, günümüzde Tesla Motors hisselerinin yüzde 30’luk dilimine sahip.

[caption id="attachment_14880" align="aligncenter" width="700"]Tesla Cybertruck Elon Musk Tesla CyberTruck[/caption] Musk'ın gözünün nuru şirketi Tesla son yıllarda tanıttığı ilginç ve fütüristik tasarım anlayışına sahip araçlarıyla dikkat çekmeyi başardı. Sanki 20 yıl gelecekten kopmuş gibi özelliklere sahip Roadster, görünümüyle göz boyayan Semi ve geçtiğimiz aylarda eşi benzeri olmayan tasarımıyla CyberTruck Tesla'nın gerçekten geleceğe yönelik bir yatırımı olduğunu kanıtlıyor.

CyberTruck'ın tanıtılmasıyla beraber şirket son bir yıl içerisinde müthiş bir değerlenme yakalayarak Daimler ve Volkswagen gibi dünya devlerini geride bıraktı. Şu anda 137 milyar dolar piyasa değeri ile 2. sırada bulunuyor.

Temiz Enerji Hayalleri ve SolarCity

[caption id="attachment_14881" align="aligncenter" width="700"]SolarCity ve Temiz Enerji SolarCity panelleriyle kaplı ev çatıları[/caption] Elon Musk durduramadığı girişimciliğine bir kez daha yenik düşüp kuzeni Lyndon Rive ile 2006 yılında SolarCity'yi kurdu. Temiz enerji hayallerine bir noktadan başlayan Musk tüm evleri güneş enerjisi ile tanıştırmayı hedefledi. Yenilikçi teknolojileri yanında müşterilerine karşı aşırı duyarlılığı ile de bilinen şirket ücretsiz kurulum ve sistem takibi gibi hizmetler sunuyor. Musk 2012 yılında Tesla Motors ve SolarCity kapsamındaki güneş panellerinin şebekeye olan etkilerini yumuşatmak için Tesla bataryalarını kullanma kararı aldı. Bu karar 2016 yılında SolarCity'nin Tesla Motors ile birleşmesini doğurmuş oldu.

Elon Musk'ın Gelecek Planları

The Boring Company ile HyperLoop Projeleri

İnsanları trafik derdinden kurtarmak ve ulaşımı kolaylaştırmak amacını bürüyen aslında bir tünel kazma şirketi olan The Boring Company'yi kurdu. 2016 yılında kurulan şirket geleceğin en büyük teknolojilerinden HyperLoop'u odağına alıyor.

HyperLoop, otoriteler başta olmak üzere hemen hemen herkes tarafından heyecanla beklenen projelerin başında geliyor. Heyecan verici bir proje olan HyperLoop sayesinde yolculukların uçuk derecede kısa süreye indirilmesi bekleniyor. Elon Musk tarafından öne sürülen projede, 1200 km/s hıza ulaşan manyetik trenlerin üretilmesi hedef alınıyor. Bu şekilde Los Angeles ile Las Vegas gibi aralarında 430 km olan iki büyük şehrin seyahat süresini 30 dakika gibi agrasif bir süreye indirmeyi planlıyor. Bir kapsül içerisinde duvarlara değmeden vakumlu ortamda hareket edecek olan trenin maliyet ve enerji açısından ucuz olması da oldukça cazip.

[caption id="attachment_14882" align="aligncenter" width="700"]Elon Musk'ın Ateş Silahı The Boring Company tarafından üretilen ateş silahı[/caption] Musk yeni şirketine fon sağlaması ve daha önemlisi pazarlamayı arttırmak amacıyla The Boring Company markalı bir alev silahı üretti. Sadece 5 gün içerisinde 20000 ön sipariş alan silah 500 dolar fiyatıyla 10 milyon dolar kazandırmış oldu. Ayrıca internette viral olan silah şirket için çok büyük bir katma değer sağladı.

Yapay Zeka Korkusu, OpenAI ve Neuralink

[caption id="attachment_14884" align="aligncenter" width="700"]Open AI ve Neuralink Open AI ve Neuralink[/caption] Elon Musk yapay zekanın gelecekte insanlık için büyük bir tehdit olabileceğine inanıyor. Bu yüzden kontrollü yapay zekayı üretmek için bir girişimde daha bulundu. Elon Musk ve Sam Altman tarafından 2015 yılının Aralık ayında kurulan kar amacı gütmeyen şirket duyarlı yapay zeka çalışmaları yapıyor. Yaklaşık 60 bilim insanı ve mühendisten oluşan kadrosuyla araştırmalarını ve aldıkları patentlerini halka açık şekilde paylaşarak diğer kurumlarla serbest işbirliği yapmayı amaçlamaktadır. OpenAI ile aynı ofisi paylaşan diğer bir Elon Musk girişimi ise Neuralink. Musk ve arkadaşları tarafından 2016 yılında kurulup Mart 2017'de halka açıklanan Neuralink Company beyin-bilgisayar arayüzlerinin insanlara implante edilebilmesi üzerine çalışmalar yürütüyor. Bünyesine şimdiden birçok nörobilimciyi ekleyen şirket doğal zeka ile yapay zekayı bütünleştirerek hastalar ve engelliler için insan üstü bir bilinci yardımcı etmeyi planlıyor. Bu da Musk'ın vizyonun ne kadar kapsamlı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Starlink ve Uzaydan İnternet Hayali

[caption id="attachment_14885" align="aligncenter" width="700"]Elon Musk projeleri Starlink uzaydan internet projesi[/caption] Her zaman geleceği bugüne tercih eden Musk, bir insanın ne kadar geniş bir ufka sahip olabileceğinin en iyi örneklerinden. SpaceX kapsamında uzaya göndereceği binlerce mini uydu ile uzaydan insanlara internet sağlamayı düşünen Musk bu hayalini 2024 yılına kadar gerçekleştirmeyi planlıyor. Toplamda 42000 uydudan oluşacak küresel ağ Dünya yüzeyindeki her noktaya yüksek hızlı internet sunmayı planlıyor.

Mars'a Yolculuk

[caption id="attachment_14886" align="aligncenter" width="700"]Elon Musk'ın Mars Hayalleri Elon Musk'ın Mars Hayalleri[/caption]

Elon Musk'ın hayatındaki en büyük hedeflerinden biri Mars'a insan gönderebilmek. Şu an Space X kapsamında bu konuda çok yoğun çalışmalar yöneten ekip 2030 yılı itibariyle Mars'a insan göndermeyi planlıyor. Elon Musk Mars'a çok fazla yatırım yapıyor ve hayatının sonun Mars'ta geçirmek istiyor.

Mars'a insanlı yolculuk dışında Mars'ı dünyalaştırmak için de büyük yatırımlar yapan Musk insanlığın geleceğinin Mars'a bağlı olabileceğini düşünüyor.

Yorumlar