Teknik Nedir? Teknik Ne Demektir? [dosya]

Teknik insanoğlu için tarih boyunca çok yük önem arzetti. Peki teknik ne demek? Teknik sadece teknolojik gelişmelere verilen genel bir isim mi? Yoksa teknik daha kapsamlı bir olguyu mu ifade ediyor. Peki teknik nedir kısaca anlatalım?

Teknik, insanoğlunun zamanla doğa kanunlarını kontrol etmesini öğrenmesiyle karşılaştığı güçlüklere karşı ve üretkenliğin gerektirdiği bilim, sanat ve ziraat gibi alanlarda geliştirdiği yöntemler bütünüdür.

Teknik terimi, toplumun üretim kalemlerinden bir parçadır. Üretim kalemleri içerisinde ayrı bir yer edinir. Bu yer tekniğin, nicelik ve nitelik gibi değişimleri, maddesel olarak tespit edilmesiyle belirlenir. Bu tarafıyla, insanların dünyaya ne kadar egemen olduğunun da bir kanıtıdır.

Tekniğin temel ve en önemli unsuru, üretim tekniğidir. Üretim sürecinin sınıflandırmasına göre, bu sınıflama yapı tekniği, gelişim tekniği ve imalat tekniği gibi alt sınıfları içerir. Üretim tekniği; askeri teknik, araştırma, tüketim, haberleşme, trafik, idare tekniği gibi kollara ve diğer alt dallara ayrılır.

Teknik Nedir? Teknik Örnekleri Nelerdir?

[caption id="attachment_14903" align="aligncenter" width="700"]Endüstriyel teknik nedir Endüstriyel teknik nedir, ne işe yarar?[/caption]

Birbiri ile etkileşim içerisinde bulunan iki yolla gerçekleşir: İlki, insanın teknoloji alanında ve bir diğer faaliyetlerde aletler, makineler, otomatlar içerisinde nesneleşmesi; İkinci olarak, doğal etkilerin ve doğal süreçlerin teknik süreçlere dönüştürülmesi (rüzgar, hidrolik enerji vs.). İnsanlar maddeleri, birer enerji aracı olarak, diğer maddeler üstünde etkin kalabilmek için, onların fiziksel, kimyasal, mekanik özelliklerinden kendi amacına uygun şekilde faydalanır.

Tekniğin gelişimi, bilimin gelişimi ile doğru orantılıdır. Teknik bilimi eski zamanlarda, bilim içerisinde başrol oynarken bugünlerde, her ne kadar, tekniğin yeni adımında bilimin gelişimi için yeni etkiler ortaya çıksa da bu ilişki artık eskisi gibi değildir.

Teknik, üretimin ve dolayısıyla da insanların üretim tarzının bir sonucu olarak, toplumun tüm alanlarını geliştirerek olumlu yönde bir etki yapar. Ancak bu etki içeriği ve yönü bakımından toplumun üretim ilişkileri ile belirlenir. Bu sebeple teknik ilişkilerinden sıyrıldığında yalın olarak hiçbir faydası olmaz.

Tekniğin Tarihsel Gelişimi

Tekniğin tarihi gelişimini 3 aşamada açıklayabiliriz.

  1. Alet Tekniği
  2. Makine Tekniği
  3. Otomasyon

Gelişimdeki her bir aşama, üretim süresince toplumun teknik ile olan ilişkilerinin sade bir biçimi ile ortaya çıkarılmıştır.

[caption id="attachment_14904" align="aligncenter" width="700"]Teknik nedir teknoloji tasarım ve bilişim İşçinin tekniğin terihsel gelişimindeki rolu önemli.[/caption]

Birinci aşamada toplum tüm çalışma süresinin ana etmenidir. Teknik, insanların doğal çalışma yöntemlerini destekleyip güçlenmesine ve onların etki alanlarının geliştirilmesine yardımcı olur. Örnek verecek olursak kazma kürek ile çalışan işçi gibi.

İkinci aşamada makine, çalışma sürecinin ana etmeni olur ve insanlar makineyi kullanır, böylece endüstrileşme başlamış olur. Örnek verecek olursak; Traktör kullanan bir şoför, çim biçme makinesi kullanan işçi, beton mikseri kullanan işçi gibi.

Üçüncü ve son aşamada ise çalışma süreci tamamı ile makineler tarafından yürütülmektedir. İnsan gücünün sıfır olduğu bu aşama oldukça pahalı ve sistemleşmiş bir teknolojiyi beraberinde ister.

Önce bacak yarışına girdik. Sonra silahlanma yarışına girdik. Şimdi ise beyin yarışına gideceğiz. Ve eğer şanslıysak, son aşama insan ırkı olacaktır. -John Brunner

Robotlaşmanın zirveye çıktığı bu aşamada insan sadece denetleyici konumunda bulunmakta ve otomasyon sistemini üreten ve yöneten konumunda bulunur.

[caption id="attachment_13975" align="aligncenter" width="1000"]robotlaşma ve teknik örnekleri Robotlaşma Meslekleri ve Teknik Analizi Nasıl Etkiliyor?[/caption]

Birinci aşama ilkel zamanlarda tekniğin başlangıcı olarak tanımlanabilir. Makine tekniği son yüzyılda çok hızlı bir şekilde gelişmiş ve devletler tarafından geliştirilmiştir. Son zamanlarda gelişen teknoloji ile teknik insan gücünden sıyrılarak adeta robotlaştırılmaya başlanmıştır. İnsan hatasının sıfıra indirgendiği bu aşama, performans bakımından yüzlerce insan gücüne eş değerde olmakla birlikte insanlara verilen dinlenme, yemek, zorunlu ihtiyaçlara da gerek duymamaktadır.

Günümüzde Teknik Nedir ve Örnekleri Nelerdir?

Günümüzde teknik kendine teknolojiye devretmiş durumda. Teknik denince akla yöntem/metot yada direk teknolojinin kendisi akla geliyor. Tekniği Wikipedia'da bile aratınca sizi "Teknonloji" sayfasına yönlendiriyor. Sporda teknik nedir diye bir sorsam aklınıza hemen VAR sistemi gibi spor dallarında kullanılan teknolojiler gelir. Yada bir diğer açıdan bakıldığında teknik analiz gibi bir şeyin soyut boyutu dışında teknik tarafını ifade eden bir durumu da var. Yani bu mana bir olgu, bir yapının matematiksel değerlerle ifade edilmesini kapsıyor. Örnek olarak bir akıllı telefon için teknik özellikler gibi. Teknoloji her geçen gün ilerledikçe teknik te anlamını ve varlığını evrimleştiriyor. Tekniğin son raddini ifade eden dijitalleşme ise insan ırkını her geçen gün biraz daha tehdit ediyor.
Yeterince ilerletilmiş herhangi bir teknoloji sihirden ayırt edilemez. -Arthur C. Clarke
Bu yazımızı beğendiyseniz teknolojiyle alakalı Teknoloji kolaylık mı, yoksa tembellik mi? adlı yazımızı şiddetle okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yorumlar