23 En Etkili Mobil Veri Tasarrufu Yöntemleri


İçerisinde yaşadığımız bilişim çağında her gün defalarca İnternet’e ihtiyaç duyuyoruz. Bu noktada veri tasarrufu yapmaya istesek te istemesek te muhtaç kalıyoruz. Çünkü 4.5G yüksek bağlantı hızlarına sahip olduğumuz şu zamanda operatörlerin paket dahilinde sunduğu veri miktarları kimseye yeterli gelmiyor gibi. Biz de en etki veri tasarrufu yöntemlerini araştırdık ve sizler için sıraladık. Aşağıdaki infografikten konuya özet olarak hakim olabilirsiniz.

veri tasarrufu özet
Veri Tasarrufu İnfografiği

Bu detaylı rehber kapsamında birçok İnternet tasarruf yöntemi, İnterneti az kullanmanın yolları ve veri kullanımı kontrolünü öğreneceğiz. Ayrıca, mobil veri nedir, İnternet tasarrufu nasıl yapılır, Spotify ne kadar İnternet yiyor veya İnternet yemeyen YouTube var mı gibi sorulara cevap bulacaksınız.

Başlamadan önce bir konuya daha değinmek istiyorum. Bu konuyla ilgili araştırmalarım sırasında “veri tasarrufu nasıl kapatılır” gibi sorguların “veri tasarrufu nasıl yapılır” gibi sorgulardan daha fazla arandığını fark ettim. Yani insanlar veri kazancı yapmak yerine tasarruf yapmamayı daha çok tercih ediyor. Siz de veri tasarrufunu nasıl kapatacağınızı öğrenmek için bu sayfaya ulaştıysanız yanlış yerdesiniz demektir.

1 Veri Tasarrufu için Wi-Fi Alışkanlığı Edinin ve Wi-Fi Noktalarını Bulun

Peki veri tasarrufu nedir? Hadi en temel meseleyle başlayalım. Veri tasarrufu, mobil verinizin fatura/bakiye döngüsünün son tarihine kadar yetmesi için yaptığınız her yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu da en çok mobil veri kullanımı minimum, Wi-Fi kullanımı maksimum olacak şekilde olursa mümkün oluyor.

Wi-Fi alışkanlığı edinmek belki de bu işin ilk kuralı. Özellikle çok veri tüketen işlemler (video izlemek, Instagram gibi) için Wi-Fi kullanımı mobil veri tasarrufu için çok önemli. Bu yüzden bu işlemleri Wi-Fi ile yapmaya alışmalısınız.

veri tasarrufu için wifi bulma uygulamaları
Wi-Fi Noktası Bulma Uygulamaları

Wi-Fi’ya her an erişiminiz yoksa akşam eve gelene kadar veya yeni bir Wi-Fi noktası bulana kadar sabretmelisiniz. Şu an ülkemizin birçok noktasında ücretsiz Wi-Fi noktaları var. Bunları bulmak için Wifi Map, WiFi Space gibi uygulamaları veya Facebook’un WiFi bul özelliğini kullanabilirsiniz.

2 Wi-Fi’yı Otomatikleştirin

Wi-Fi’yı otomatikleştirmek verinizin elinizde olmadan tükenmesini engelleyecek en büyük etki olabilir. Otomatikleştirmekten kastımız ise belirlediğiniz Wi-Fi noktalarına ulaştığınızda mobil cihazınızın otomatik olarak Wi-Fİ’ya bağlanması. Bu sayede eve gelip sörfe başladığınızda “Verim mobilde kalmış, Wi-Fi’ya bağlanmamışım.” gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Bu gibi işlemler için en iyi “otomatikleştirme” uygulamaları IFTTT ve Automagic oluyor.

wifi otomatikleştirme uygulamaları
Wi-Fi’yı Otomatikleştirme Uygulamaları

3 Mobil Verinizi Sınırlayın

Öncelikle kullandığınız telefonun işletim sisteminde yer alan bazı ayarlar ile hayat kurtaran derecede veri tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bunların en başında mobil verinizi sınırlamak geliyor. Veriyi sınırlamak mobil verinizi daha tutumlu ve ciddi kullanmanızı sağlayacak ve sizi tasarrufa yöneltecektir. Ayrıca veri aşımı ve beraberinde uçuk fatura veya hattınızdaki tüm TL miktarının silinmesi gibi sorunları ortadan kaldıracaktır.

4 Arka Planda Çalışan Uygulamaların Veri Kullanımını Sınırlayın

Yine sisteminizde çözebileceğiniz küçük bir problem arka planda çalışan uygulamalar. Adeta bir kabus olan arka plan uygulamaları verinizi çabukça tüketebilir. İnterneti bitiren uygulamalar bunlar. Ama ne güzel ki güncel Android ve iOS sistemlerde arka planda en çok internet harcayan uygulamalar size bildiriliyor. Böylece bu uygulamaların veri tüketimini sınırlayarak veya tamamen kapatarak veri tasarrufu sağlayabilirsiniz, ya da direk uygulamayı silebilirsiniz.

arka plan veri kullanımı
Uygulamaların Arka Plan Veri Kullanımı

5 Veri Tasarrufu Özelliğini Açın

Yukarıdaki maddeye paralel olarak Android 9 ve üzeri sistemlerde bulunan Veri Tasarruf Modu aktif olması arka planda çalışan uygulamaların verilerini otomatik olarak sınırlar. Ayrıca bu özellik mobil erişim noktası kullanımınızı da sınırlayarak veri tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. iOS cihazlarda ise Hücresel Veri Ayarları kısmından bu özelliğe ulaşabilirsiniz.

veri tasarrufu modu
Android Veri Tasarruf Modu ve iOS Düşük Veri Modu

6 Otomatik Senkronizasyonu, Güncellemeleri ve Yedeklemeleri Kapatın

Otomatik olan her şeyi kapatın. Otomatik senkronizasyon ve güncellemeler neredeyse verinizin yarısından fazlasını tüketir. Çözüm, bunları “Sadece Wi-Fi” gibi bir özellikleri varsa, o şekilde izin vermek. Yoksa Wi-Fi bulduğunuzda kendiniz manuel yapmanız gerekiyor.

Yine Google Fotoğraflar gibi uygulamalar medyanızı buluta yedekler. Bu yedekleme işlemlerini de sadece Wi-Fi üzerinden yapmaya çalışın.

otomatik eşitlemeler
Otomatik Eşitlemeleri Kapatın

7 Her Şeyi Kayderek Veri Tasarrufu Edinin

Mobil tarayıcınızda görüntülediğiniz her şeyi kaydedebilirsiniz. Bu alışkanlığı edinmek size uzun vadede ciddi veri tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Bazen yemek tarifleri gibi aynı sayfalara belli periyotlarla bakıyoruz. O sayfayı farklı uygulamalar ya da tarayıcınız ile kaydedebilirsiniz.

sayfaları kaydetmek için uygulamalar
Sayfalarınızı Kaydetmek için Uygulamalar

Bu tür kayıt işlemleri için tasarlanmış en iyi uygulama Pocket. Pocket’a her şeyi kaydedebilir ve daha sonra tüm cihazlarınızdan senkronize veri bağlantınız olmadan görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda Microsoft’un sunduğu Onenote uygulaması da bu konuda ciddi yardımcı oluyor. Bunun yanında az önce bahsettiğim gibi tarayıcı üzerinden sayfayı indirebilirsiniz. İndirdikten sonra sayfayı bir de favorilerinize eklerseniz sizin için büyük kolaylık sağlayacaktır.

8 Mobil Veri Tasarrufu için Haritaları İndirerek Kullanın

Yukarıdaki maddeye ilave olarak sık kullandığınız harita bölgelerini bir seferlik indirerek otomatik kullanabilirsiniz. Böylece her haritalar uygulamasını açtığınızda rotanıza göre yeni harita indirilmeyecek, bu da anlamlı bir veri tasarrufu sağlayacaktır.

9 Veri Tasarrufu için Sevdiğiniz Medyaları İndirin

Yine yukarıdaki iki yönteme paralel olarak, sevdiğiniz tüm şarkıları, videoları ve resim gibi medyaları indirmeniz ciddi bir veri tasarrufuna sebep olacaktır. Çünkü bazen aynı videoyu her gün defalarca Youtube’tan açıp izlediğimiz oluyor. Bu da o miktar verinin her gün kaybedilmesi demek.

veri tasarrufu için medyaları indirebilirsiniz
Medyaları İndirebileceğiniz Uygulamalar

Bunu önlemek için Youtube Go gibi uygulamalar kullanıp bu videoları indirebilirsiniz. Veya farklı programlar her türlü medyayı indirmeyi sağlıyor. Bununla beraber müziklerinizi müzik sağlayıcınız (Spotify gibi) üzerinden indirin. Aynı şekilde Netflix internet düşmanıdır, tüm dizi ve filmlerinizi Wi-Fi üzerinden indirip, o şekilde izlemelisiniz. Bu şekilde hatırı sayılır bir veri tasarrufu sağlayacaksınız.

10 Videoları Düşük Çözünürlükte İzleyin

Videolar şüphesiz en çok verinizi tüketen içerik türü. Bununla beraber Youtube veya diğer video servislerinde izleyeceğiniz videoları düşük çözünürlükte izlemek size hiçbir şey kaybettirmeyecek.

youtube video kalitesi
YouTube Video Kalitesi Düşürme

Bilakis aşağıda hazırladığımız uzaklığa göre çözünürlük deneyimi grafiğinden göreceğiniz üzere videoları mobil cihazınızda 480p kalite ile 720p kalitede izleme arasında bir fark yok. 360p’de ise çok az bir fark olacaktır. Podcast gibi sadece dinlediğiniz sesin önemli olduğu videolarda ise kaliteyi minimuma düşürmek hem aldığınız deneyime bir etki etmeyecek, hem de ciddi anlamda veri tasarrufu sağlayacaktır.

ekran boyutu - uzaklık grafiği
Ekran boyutuna göre uzaklık grafiği (telefonlar için)

Ayrıca şu videoda Kanadalı Youtuber Linus ekran boyutuna göre hangi uzaklıkta izlemeniz gerektiğini anlatıyor. Buna da göz atabilirsiniz.

11 Otomatik Oynatmaları ve İndirmeleri Kapatın

Facebook gibi uygulama içerisindeki otomatik video oynatma, ya da diğer uygulamalardaki otomatik indirmeler kabusunuz olabilir. Veri tasarrufu yapmak istiyorsanız uygulama içi otomatik oynatmaları, hatta görsellerin bile manuel açılmasını sağlamalısınız.

otomatik indirmeler
Otomatik İndirmeleri Kapatın ve Sadece Wi-Fi Üzerinden’i Seçin

12 Veri Tasarrufu Uygulaması Kullanın

Veri tasarrufu için özel tasarlanmış uygulamalar tasarruf alışkanlığı kazanmanızda çok yardımcı olabilir. Bu uygulamalar hem hangi uygulamaların ne kadar veri tükettiğini takip eder, hem de arka plan veri tüketimini otomatik sınırlar. Ayrıca Wi-Fi koruma özelliği sayesinde önemli bir koruma sunarlar.

Bu uygulamaların başında Google Datally geliyordu, ne yazık ki Google Ekim 2019’da uygulamanın kullanımını durdurdu. Onun yerine şu aralar popüler, Samsung tarafından (eskiden Opera’nındı) geliştirilen ve tüm Android cihazlarla uyumlu veri tasarrufu uygulaması Samsung Max‘i öneriyorum. Aynı zamanda VPN özelliği de bulunan uygulama bu iş için biçilmiş kaftan. iOS tarafında ise My Data Manager adlı uygulama iş görüyor.

Veri Tasarrufu Uygulaması: Samsung Max
Veri Tasarrufu Uygulaması: Samsung Max

13 Tarayıcı İçi Veri Tasarrufu Modunu Aktifleştirin

Hemen hemen tüm mobil tarayıcılarda bulunan bu özellik sayesinde ciddi miktarda mobil internet tasarrufu sağlayabilirsiniz. Sadece sık kullandığınız tarayıcının ayarlarına gidin ve veri tasarruf modunu (Chrome veri tasarrufu “Basit Mod” olarak geçiyor) açın. Veri tasarrufu yapan tarayıcılar bu konuda çok işinize yarayacak.

tarayıcı tasarruf modları
Tarayıcı Veri Tasarruf Modu

14 Mobil İnternet Tasarrufu için Reklamsız Tarayıcı Kullanın

Tarayıcı tasarrufu demişken reklamların da çok fazla veri tükettiklerini hatırlatmak gerek. Mümkünse tarayıcıdan reklamları engellemek veya tamamen reklamsız tarayıcı kullanmak gerekiyor. Bunun için Opera kullanmanızı tavsiye ediyorum. Aynı zamanda Brave Browser isimli tarayıcı otomatik olarak reklamları engelliyor.

reklamsız tarayıcılar
Reklamları Otomatik Engelleyen Tarayıcılar

15 Lite Uygulamaları Yükleyin

Lite uygulamalar, fazla veriye sahip olmayıp veri tasarrufu yapmak zorunda kalan kullanıcılar için özel olarak tasarlanmış uygulamalardır. Şüphesiz ki en az internet harcayan uygulamalar Lite uygulamalardır. Bu uygulamalar normal versiyonlarına göre ciddi oranda daha az veri tüketirler. Hemen normal versiyonlarını silip, bu uygulamaların Lite versiyonlarını yüklemelisiniz.

Lite Uygulamalar
Lite Uygulamalar

Yani Facebook yerine Facebook Lite, Twitter yerine Twitter Lite, Skype yerine Skype Lite ve Youtube yerine Youtube Go’yu tercih etmelisiniz. Google uygulamalarının da Go eklentili versiyonları bu konuya giriyor. Yalnız Instagram veri tasarrufu için bir Lite uygulama yok, yalnız onun da bir çözümü var. Yukarıda bahsettiğimiz Samsung Max uygulaması içinden bir Instagram klonu oluşturabiliyorsunuz. Klon Instagram kullanmak çok ciddi tasarruf sağlayacaktır.

16 Uygulama İçi Veri Tasarrufu Modlarını Etkinleştirin

Eğer Lite uygulamalar kullanamam, ben normaline çok alışmışım diyorsanız, bu uygulamalar içerisindeki veri kazancı modlarını aktifleştirmek çok işinize yarayacaktır. Özellikle Whatsapp, Instagram ve Facebook uygulamalarında bulunan bu özellik işe yarar miktarda tasarruf sağlıyor. Özellikle Instagram veri tasarrufu özelliğini mutlaka açmalısınız.

Uygulama içi veri tasarrufu modu
Uygulama içi Veri Tasarrufu Modları

17 Çevrim Dışı Uygulamalar ve Oyunları Edinin

Çevrim dışı çalışan uygulamalar ve oyunlar veri kazancı elde etmeniz için size çok yardımcı olacak. Bugün marketten yüklediğiniz bir hesap makinesi uygulaması bile İnternet bağlantısı istiyor. Oyunların çoğu hakeza bu şekilde.

Bu problemden kurtulmak için ihtiyaç duyduğunuz uygulamayı yüklemeden önce çevrim dışı çalışan alternatiflerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Oynamalık yeni bir oyun arıyorsanız, markete girmeden önce İnternet’te çevrimdışı oyunlar listelerine göz atmalısınız. Ayrıca yükleyeceğiniz bu çevrimdışı oyunlar metro gibi bağlantının olmadığı yerlerde size tatmin edici bir oyun deneyimi sunmuş olacak.

18 Paylaşımlarınızı Zamanlayın

Günlük sosyal medyada yaptığınız paylaşımlar çok fazla verinizi tüketir. Çözüm ise günlük paylaşmaya zorunlu olduğunuz medyaları Wi-Fi erişimine sahip olacağınız bir vakitte otomatik paylaşılmasını sağlamak. Burada devreye Buffer gibi zamanlama uygulamaları giriyor. Buffer üzerinden istediğiniz paylaşımı istediğiniz zamanda yayınlanmasını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca IFTTT uygulamasının da bunun gibi özellikleri var.

paylaşımları zamanlama uygulamaları
Paylaşımları Zamanlama Uygulamaları

19 Tarayıcı Yerine Uygulamayı Kullanın

Konu uygulamalardan devam ederken uygulayabileceğiniz bir küçük yöntem daha var. Her uygulaması olan Web sayfasının tarayıcı üzerinden açmak yerine uygulamasını kullanmak iyi bir tasarruf yapmanıza yarayacak.

Mesela çok teknoloji sayfalarını takip ediyorsanız bunların markette bulunan uygulamalarını yüklemek veya her gün yemek tariflerine bakıyorsanız yine bunların markette yer alan uygulamalarını yükleyip oradan bilgi sağlamak çok işinize yarayacaktır.

20 PC için Erişim Noktasında Tarifeli Bağlantı Özelliğini Açın

Eğer telefonunuzun İnternet’ini PC’nizde kullanıyorsanız bu özelliği derhal açmalısınız. PC’nin telefonunuzun erişim noktasını herhangi bir Wi-Fi zanneder ve arka planda güncellemeler gibi çok fazla veri tüketen işlemler yapar. PC’nizi erişim noktanıza bağlar bağlamaz bağlantının “Özellikler” kısmından “Tarifeli bağlantı” seçeneğini açık duruma getirmelisiniz.

tarifeli bağlantı ayarı
Tarifeli Bağlantı Ayarı

21 Veri Kazancı için 4G’yi 3G’ye Düşürün

4G ağı gerçekten çok hızlı ve çok işe yarıyor. Yalnız bu hız düşmanınız olabilir. Eğer çok hızlı bir bağlantıya ihtiyacınız yoksa işleriniz 3G ağı üzerinden halletmeniz size anlamlı bir veri tasarrufu sağlayacaktır. Şebeke türünüzü 3G’ye düşürmek daha az veri transferi ve daha çok tasarruf demektir.

4g'yi 3g'ye düşürün
4.5G’yi 3G’ye Düşürmek

22 Hız Testlerine Son Verin

Birçok kişi mobil bağlantısında sorun yaşadığında hemen hız testi uygulamalarını açıyor. Ve bu uygulamaların ya da tarayıcı üzerindeki sayfaların veri tükettiğini bilmiyor. Bu uygulamalar ÇOK FAZLA veri tüketirler ve bu kotanızın dolmasıyla sonuçlanabilir. Çözüm ise hız testlerine derhal son vermeniz olacaktır.

veri tasarrufu için hız testine son verin
Veri Tasarrufu için Hız Testlerine Son Verin

23 BONUS VERİ TASARRUFU: Turkcell Uygulamaları Kullanın

Eğer Turkcell abonesiyseniz, (değilseniz de yine çok faydası var) Turkcell uygulamaları kullanarak iyi bir veri tasarrufu elde edebilirsiniz. Çünkü Turkcell çoğunlukla kendi uygulamalarına özel ücretsiz veri limitleri sunuyor. Yani tarayıcı yerine Yaani, mail uygulaması yerine Yaani Mail ve WhatsApp yerine BİP kullanarak bu işlemlerin yiyeceği veriyi bedavaya getirebilirsiniz. Ayrıca Turkcell uygulamalarını kullananlara sıklıkla sürpriz hediyeler sunuyor.

veri tasarrufu için turkcell uygulamaları
Turkcell Uygulamaları

The post 23 En Etkili Mobil Veri Tasarrufu Yöntemleri appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar