Atom Browser: Rusların Yeni Gözdesi


Bu yazı Rusya menşeli bir İnternet tarayıcısı olan Atom Browser için kapsamlı bir inceleme rehberidir.

2020 yılının başlarında görücüye çıkan tarayıcı birçok tarayıcıyla ortak özelliklere sahip olmanın yanı sıra kendine has özellikleriyle de dikkat çekiyor. Tarayıcı Rus İnternet devi Mail.ru tarafından geliştiriliyor ve Chrome tabanlı. Atom Browser’ın en çok öne çıkan özelliği ise Rusların sık kullandığı VK sosyal medyası ile sağladığı entegrasyon oluyor.

Mail.ru Rusya ve Rusça konuşulan devletler dışında çok kullanıcıya sahip olmadığı için geliştirdiği tarayıcıyı da Ruslara özel tasarlamış gibi gözüküyor. Örneğin tarayıcı üzerinden VK’ya giriş yaparak VK çalma listenizdeki şarkılara tarayıcının arama ve eklentiler çubuğundan erişebiliyorsunuz. Ayrıca yeni sekme sayfasındaki widget’lar sadece Rus mecralarını kapsıyor.

Atom Browser’daki Widget’ler ve Eklentiler

Atom Browser yeni sekme sayfasında bazı güzel Widget’lar sağlıyor. Bu Widget’ların başında şu an içinde bulunduğumuz Koronavirüs salgınıyla ilgili bilgilendirme paneli geliyor. Panel Rusya ve Dünya olmak üzere iki ayrı sekmede vaka bilgileri sağlıyor.

Bir diğer öne çıkan Widget’lar ise yine Ruslara özel olan Mail.ru ve Odnoklasniki panelleri. Bu paneller yardımıyla gelen kutunuzdaki mail bilgisine ve OK bildirimlerinize erişebiliyorsunuz.

Atom Browser yeni sekme sayfasında kişiselleştirilmiş haberler sunduğu gibi hızlı not almaya yarayan yapışkan notları da kullanıcılarına sunuyor. Yalnız 150 karakterle sınırlı olan bu notları bir yere sabitleyemiyorsunuz ve notlar listeleme yada onay kutucuğu seçenekleri sunmuyor.

Ayrıca yeni sekme sayfasında hoşuma giden bir diğer özellik ise hava durumu yer imi oldu. Mail.ru’dan bilgi alan bu yer imi thumbnail’inde hava durumunun kaç derece olduğunu belirtiyor.

Eklentiler kısmı ise kısa ve öz. Arom Browser Chrome tabanlı bir tarayıcı olduğu için Chorme Web Mağazası’na girip istediğiniz eklentiyi (ya da Chrome diliyle uzantıyı) kurabiliyorsunuz.

Atom Browser, Tasarımı ve Diğer Özellikleri

2020 yılı için gayet modern bir tasarıma sahip olan Atom Browser sunduğu arka planlarla göze hitabı iyi beceriyor. Bu noktada tam sayısını bilmemekle beraber çok fazla arka plan sunduğunu söyleyebilirim. Ayrıca tarayıcı çok şık bir indirilenler sayfasına sahip.

Tarayıcı Chrome tabanlı olduğu için tüm Chrome özelliklerine sahip ve Ayarlar ve Geçmiş sayfaları Chrome’un aynısı. Dil olarak Ayarlar ve Geçmiş sayfası Türçe’leştirilebiliyor, yalnız diğer tüm sayfalar Rusça.

Tarayıcı diğer tüm tarayıcılardan daha hızlı olduğunu iddia ediyor ama pratikte durum pek te böyleymiş gibi gelmedi. Ayrıca Atom Browser’da bir VPN özelliği, entegre reklam engelleme veya veri tasarrufu özelliği yok. Tarayıcıyı Google’da aratınca önce şu sayfaya erişiliyor. Yalnız tarayıcı hakkında detaylı bilgi şu bağlantıda bulunuyor.

Bu yazıda sizler için yeni çıkmış olan Atom Browser’ı inceledim. Kısaca özetlemek gerekirse zamanla tarayıcı Ruslar için esas bir hale gelebilir. Fakat Dünya’nın geri kalanının ilgisini çekebileceğini sanmıyorum.

The post Atom Browser: Rusların Yeni Gözdesi appeared first on Bilişim ve Teknik | Teknoloji Haber, Listeler, Galeriler.

Yorumlar